Selaković: Srbija i Severna Makedonija dobri susedi i dobri prijatelji

Vesti 02. avg 202217:20 4 komentara
Fonet/ MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da zajedničko obeležavanje Ilindena pokazuje da su Srbija i Severna Makedonija, čiji je predsednik Stevo Pendarovski predvodio delegaciju te zemlje, dobri susedi, dobri prijatelji i da je veoma važno da unapređuju dobrosusedske odnose.

U saopštenju se navodi da su u manastiru Srpske pravoslavne crkve Prohor Pčinjski državno-crkvene delegacije Srbije i Severne Makedonije obeležile 2. avgust, koji se obeležava kao Dan Republike Severne Makedonije – Ilinden.

„Danas je 2. avgust važan i istorijski značajan datum za oba naroda i čuva uspomena na neke prethodne generacije koje su za svog životnog veka ostavile trag u istoriji dva naroda. Manastir Prohor Pčinjski je svetinja koja čuva i gradi tradiciju 950 godina“, rekao je Selaković.

Selaković je ukazao da su vladike Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve prvi put od početka Drugog svetskog rata služile zajedno liturgiju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski položio je venac na spomen ploču koja podseća na prvo zasedanje ASNOM u neposrednoj blizini manastira, 1944. godine. To je, istakao je Selaković, dogodilo prvi put posle 18 godina.

Fonet/ MSP Srbije

Pendarovski je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju koji su omogućili da posle 18 godina pauze makedonska delegacija dođe na ovo sveto mesto, u manastir Prhor Pčinjski, da obeleži najznačajniji makedonski praznik – Ilinden.

On je rekao da Prohor Pčinjski ima značajno mesto u kontekstu političkih i crkvenih odnosa koji su, kako je rekao, u međuvremenu razrešeni.

„Obeležavanje ovog dana u Prohoru Pčinjskom je ugaoni kamen za nove buduće odnose dve države i budućeg obeležavanja ovog datuma“, istakao je Pendarovski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare