Selaković: Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa sa BiH

Vesti 09. feb 202116:272 komentara
Fonet

Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa i podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant i želi aktivnu saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u razgovoru sa ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aidom Smajić.

Selaković je istakao da u predstojećem periodu politička saradnja Srbije i BiH može da bude intenzivirana i da dostigne optimalni nivo na svim poljima, uprkos trenutnoj pandemiji koronavirusa.

Prema njegovim rečima, Srbija je suštinski zainteresovana za stabilnost BiH, podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali je izričito protiv nametanja rešenja koja nisu plod konsenzusa i smatra da takvi potezi predstavljaju opasnost po stabilnost kako BiH tako i šireg regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je rekao da Srbija pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, kako po visini razmene tako i po visini investicija, budući da je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Selaković je ukazao da postoji obostrani interes za revitalizaciju puteva i pruga koje povezuju dve zemlje i izdvojio važnost izgradnje infrastrukture, dalji rad na energetskim projektima na reci Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Šef srpske diplomatije je dodao da se nada nastavku saradnje kroz održavanje zajedničkih sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Selaković je naglasio da je Srbija veoma zainteresovana da nastavi i dodatno intenzivira saradnju kroz trilateralni format sa Turskom, koji je već uhodan, a da je istovremeno spremna i za saradnju u regionalnim i multilateralnim inicijativama.

„Srbija je zahvalna Bosni i Hercegovini na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Selaković.

Komentari

Vaš komentar