Selaković: Srbija posvećena jačanju izuzetno dobre saradnje sa OEBS-om

Vesti 25. okt 202112:39 1 komentar
Tanjug/ Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helga Marija Šmid razgovarali su o saradnji Srbije i te organizacije kao i o regionalnoj saradnji.

Selaković je nakon sastanka ocenio da Srbija i OEBS imaju „izuzetno dobru saradnju“ i da je Srbija posvećena njenom jačanju.

„Specifičnost Srbije je činjenica da u našoj zemlji postoje dve misije OEBS, jedna je sa sedištem u Beogradu, druga je sa sedištem u Prištini“, rekao je Selaković novinarima I dodao da misija u Beogradu daje „veoma značajan i nesebičan“ doprinos reformskim procesima u Srbiji.

Dodao je da je generalnu sekretarku upoznao sa dešavanjima na Kosovu tokom septembra i oktobra, rastućim tenzijama i „činjenicom da je u poslednjih 10 meseci broj etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo (na Kosovu) značajno povećan u odnosu na isti period lani“.

Misiju OEBS u Prištini, naveo je, Srbija smatra najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom.

Helga Marija Šmid je istakla da Srbija od svog predsedavanja OEBS-om doprinosi stabilnosti u regionu.

„OEBS se bavi dijalogom i saradnjom i u tom pogledu pohvaljujem vaše napore u regionalnoj saradnji“, rekla je ona i dodala da je saradnja organizacije i Srbije „snažna“.

Pohvalila je Srbiju i u borbi sa organizovanom trgovinom ljudima, koja postaje kako je navela, sve veći problem, posebno u vreme pandemije kovida-19, a godišnje ima oko 25 miliona žrtava trafikinga.

Razgovarali su o reformama koje Srbija sprovodi na putu ka članstu u EU, posebno o reformi u oblasti bezbednosti, stanju u regionu i inicijativi Otvoreni Balkan.

Generalna sekretarka će se danas u Beogradu sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Komentari (1)

Vidi sve komentare