Selaković u Briselu: Važno je da region dobije ohrabrenje na evropskom putu

Vesti 15. nov 202122:29 11 komentara
selaković varhelji
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu što je EU danas usvojila odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji, što će olakšati putovanja u zemlje EU.

Selaković je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije koja je maksimalno posvećena strukturnim reformama ali i da rezultati nisu praćeni odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Povezane vesti:

On je ocenio kao veoma značajno to što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, i da posebno ohrabruje preporuka za otvaranje klastera tri i četiri.

Selaković je ocenio da je važno da region dobije ohrabrenje na evropskom putu, i da novi rezultati u pregovorima sa državama kandidatima i budućim kandidatima ne izostanu do kraja aktuelnog slovenačkog predsedavanja Savetu EU.

Istakao je da je EU već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, i irazio zahvalnost što je Srbija deo Ekonomskog i investicionog plana, navodeći da je to jedan od pokazatelja da je region „visoko na agendi evropske administracije“.

Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a okosnica za unapređenje te saradanje usmerena je na ekonomsko povezivanje, rekao je Selaković, i ukazao na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Šef srpske diplomatije se prethodno u Briselu sastao i sa potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom, koju je upoznao sa reformskim procesima u Srbiji, a pre svega sa ekonomskim rezultatima koji, kako je rekao Srbiju „svrstavaju među najbrže rastuće evropske ekonomije“.

Razmena mišljenja sa Lajčakom

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Briselu sa ministrom Selakovićem o situaciji na Zapadnom Balkanu i integraciji Srbije u EU.

„Korisna razmena mišljenja sa ministrom spoljnih poslova Srbije Selakovićem o putu Srbije ka EU, regionalnoj saradnji i najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Ministri spoljnih poslova članica EU danas su razmotrili „Dokument za raspravu o Zapadnom Balkanu“, koji je pripremila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U dokumentu, u koji je uvid imala agencija Beta, navedeno je da je „atmosfera vezana za dijalog Beograda i Prištine i dalje puna izazova“ i da poslednjih meseci nije bilo napretka.

Primećuje se da je „rešavanje spora (Beograda i Prištine) oko registarskih tablica ponovo pokazalo da dijalog može dati rezultate“, uz jasne poruke visokih zvaničnika EU i šire međunarodne zajednice, uključujući tesnu saradnju sa SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare