Selaković u Hagu: Srbija pokazala posvećenost procesuiranju ratnih zločina

Vesti 30. nov 202115:48 5 komentara
Tanjug/Marina Maksimović

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je u Hagu odvojeno razgovarao sa predsednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove o saradnji Srbije i tog suda, naslednika Haškog tribunala.

Selaković je rekao da je „veoma značajno“ što je imao priliku da razgovara sa predsednikom Mehanizma Karmelom Ađijusom i glavnim tužiocem Seržom Bramercom, uoči sednice Saveta bezbednosti UN 13. decembra na kojoj će biti razmatran njihov šestomesečni izveštaj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da je „posvećenost Srbije procesuiranju ratnih zločina iskazana višegodišnjim naporima da svi odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi“, kako kroz procesuiranje učinilaca pred domaćim pravosudnim organima, tako i kroz saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je nasledio.

Selaković je ukazao da je Vlada Srbije 14. oktobra usvojila petogodišnju Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao krovni strateški dokument u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

Naveo je da je Srbija „okrenuta budućnosti i saradnji“ i dodao da bi bolja regionalna saradnja, pogotovo kada je reč o optužnicama za ratne zločine, doprinela pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare