SEOS vlastima Srbije: Vidimo se do kraja novembra na ulici

Vesti 15. nov 202214:314 komentara
Izvor: N1

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) osudio je nečinjenje države posle najave direktorke firme Rio Sava Marni Finlajson da će "Jadar" biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište i da ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje i poručio vlastima da ili usvoje narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijima i bora ili se sklone s vlasti. "Vidimo se do kraja novembra na ulici", poručuju iz SEOS srpskim vlastima.

U saopštenju SEOS prenosi izjavu Finlajson u kojoj se navodi:

Povezane vesti

„Posebno je značajna korist koju će, uzimajući u obzir širu perspektivu, doneti sektor za proizvodnju materijala za baterije, kao i uvidi u buduće tehnologije za razvoj baterija. Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji“.

SEOS u saopštenju ocenjuje da „ovo nisu reči predsednika države ili vlade ili nekog ministra ili ministarke nego vlasnice kompanije Rio Sava, inače strane državljanke“.

„Umesto da reaguju i osude ovu izjavu oni ćute. Kad uzmemo u obzir izjavu još jedne, do skora strane državljanke, a sada ‘ministarke za okupaciju’ Dubravke Negre shvatamo da oni to sve rade sinhronizovano i organizovano“, navodi SEOS.

Iza ove „investicije“, kako se dodaje, krije se i postrojenje za reciklažu baterija. „Dakle još jedan zagađivač kog će verovatno da smeste negde u Vojvodinu da nam zagadi i ono malo preostalog poljoprivrednog zemljišta koje se može još nazvati čistim jer bi sve ostalo bilo ili već jeste uništeno rudnicima i ostalim zagađivačima, i zemlja koja nas hrani i voda koju pijemo i vazduh koji dišemo. Sistematski se uništava najveći srpski potencijal – poljoprivreda. Pa šta ćemo da jedemo za 20, 30 ili 50 godina, veštačko meso ili GMO hranu iz uvoza? Plaćaćemo je litijumom i baterijama ili zlatom, srebrom i bakrom? Pa nećemo naravno jer i to neće biti naše, pripadaće Ziđinu, Rio Tintu i ostalim okupatorima koji su osetili krv i nasrću na lak plen kao hijene“, navodi SEOS.

Ističe se i da „Srbijom očigledno upravljaju strani ambasadori i multinacionalne kompanije a aktuelna vlast samo izvršava njihova naređenja i ispunjava njihove želje“.

„Ucenjuju ih na dnevnom nivou i kao što vidimo iz ove izjave Marni Finlajson nemaju više strpljenja da čekaju pa uzimaju stvar u svoje ruke i obaveštavaju nas o svojim planovima“, stoji u saopštenju.

Postavlja se i pitanje kako smo dospeli u ovakav položaj?

„Pa direktnim pogodbama, stranim kreditima za izgradnju svega i svačega gde nas ucene da njihove kompanije budu nosioci posla a naše podizvođači, međudržavnim sporazumima gde smo pristali da državljani tih država ne podležu našim zakonima. U dve reči: izdaja i korupcija nezabeležene u srpskoj istoriji“, piše u saopštenju i dodaje:

„Mi se borimo da sačuvamo Kosovo (11% naše teritorije) a sa druge strane smo dali ili planiramo da damo strancima 15% teritorije. Setite se samo jednog detalja iz istorije, u prvi svetski rat smo ušli zato što nismo pristali na ucenu mnogo manju od onoga što se već dešava u Srbiji danas“.

Na kraju je upućena i poruka aktuelnoj vlasti:

„Pošto ste nesposobni da vladate Srbijom i pošto se predugo igrate našim životima vreme je da izaberete stranu, ili ćete biti uz svoj narod i konačno početi da mu pričate istinu, a pre svega da usvojite Narodnu inicijativu koju smo davno predali, ili se sklanjajte sa vlasti i prepustite je onima koji imaju hrabrosti da okupatorima kažu istorijsko NE. Ako iole poznajete srpsku istoriju znaćete da je takvih uvek bilo i biće. Vidimo se do kraja novembra na ulici“.

Komentari

Vaš komentar