Server: Iznenađujuće što Kurtijevi predlozi za ZSO nisu uzeti u obzir

Vesti 25. feb 202319:06 5 komentara
N1

Američki profesor Danijel Server izjavio je da, ukoliko evropski predlog za rešavanje kosovskog pitanja ne ostavlja prostor za diskusiju i iznošenje ideja, onda nema smisla, dodajući da ni dijalog, ni dogovor ne bi imali smisla ukoliko je ponuda "uzmi ili ostavi".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao da se u Briselu neće pregovarati o evropskom predlogu, već samo o načinu i planu njegove primene, a Server navodi da ako je to tačno, onda je iznenađujuće što nisu uzeti u obzir predlozi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu srpskih opština.

POVEZANE VESTI:

„To je odbacivanje uslova premijera“, kazao je Server za televiziju Dukađini, dodajući da smatra da je Kurti dobro uradio kada je predložio šest uslova za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim rečima, to bi pomoglo da se diskusije fokusiraju.

„I dalje mislim da nam je potreban predlog Prištine za Zajednicu srpskih opština. Možda to nije rešenje, ali bi pomoglo da se diskusija fokusira“, kazao je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Komentarišući to što se američki državni sekretar Entoni Blinken nije susreo sa Kurtijem u Minhenu, Server kaže da je to bilo namerno i da predstavlja poruku kosovskom premijeru.

Na pitanje da li će sporazum Kosova i Srbije doneti mir ako ne dođe do međusobnog priznavanja, Server kaže da „postoje međufaze koje bi bile vredne“, ali da je „mir nešto što se mora proizvesti u stavovima Srbije“.

„Ne vidim naznake tih stavova”, poručio je Server.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare