Server: Postojeća elita u Srbiji krade, građani da to uzmu u obzir pred izbore

Vesti 12. okt 202114:23 > 15:36 38 komentara
N1

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server povodom činjenice da se imena tri ministra i kuma Aleksandra Vučića nalaze u Pandora papirima kaže da vidi problem sa korupcijom u Srbiji sličan onom kakav postoji i u drugim balkanskim državama. Server u intervjuu za N1 kaže da u svim tim državama postoji populacija koja je nezadovoljna korupcijom. "Zašto je Kurti postao premijer Kosova? Pojavio se osećaj javnosti da se korupcija otela kontroli i da će on moći to da kontroliše. Kada je reč o Srbiji, mislim da je jasno - oni su već neko vreme na vlasti i postojeća elita u Srbiji krade dosta i ja nisam protiv toga da ljudi to shvate i uzmu u obzir kad budu izlazili na izbore".

Povodom talasa neuspeha desničarskih stranaka na izborima u Evropi i na pitanje šta to znači za Vučića, Server je rekao da je jasno da se taj talas etničkog nacionalizma u svetu povlači, kao i da je za to važan korak bio Trampov poraz u Americi, ali da to ipak ne znači da će Vučić izgubiti na sledećim izborima jer ima veliku podršku u Srbiji.

Ocenio je i da je Vučić uspeo da izvrši nezakonitu represiju nad opozicijom, da su pod njegovom kontrolom i srpska štampa i sudovi i da to znači da će on najverovatnije, ako se ne pojavi jak lider liberalnih demokrata, najverovatnije biti ponovo izabran.

Rano govoriti o datumu, neke zemlje mogu da uđu u EU pre 2030, ali ne Srbija

Server je rekao i da nedavno održani Samit Evropska unija – Zapadni Balkan ostavlja otvorena vrata za buduće proširenje EU, ali da je jasno da će zemlje kandidati morati da ispune vrlo stroge uslove.

Povezane vesti

On je ocenio da je na samitu bilo nekih usputnih rezultata. „Mislim da je pomoglo da se malo otvore vrata ka proširenju i oni su jasno rekli da zemlje Zapadnog Balkana moraju da ispune stroge kriterijume kako bi pristupile EU“, rekao je Server.

Povodom činjenice da na samitu nismo čuli ništa o datumima, iako su postojala saznanja da su Slovenci imali predlog da datum bude 2030. godine, Server kaže da ga nije iznenadilo što se nije pominjao datum. „Mislim da je preuranjeno govoriti o datumu jer su ove zemlje prilično daleko od ispunjavanja kriterijuma i ne mislim da bi pominjanje datuma od 2030. godine bilo pozitivno“, rekao je Server i dodao da misli da bi za jednu ili dve zemlje članstvo moglo da se dogodi i pre toga.

„Nema sumnje da pristupanje nije automatsko, ono zahteva konsezus država članica i to je teško postići, ali biće lakše kada se ekonomija EU, koja boluje od recesije izazvane kovidom, oporavi“, kaže američki stručnjak.

„Jasno je da Srbija ne sedi na dve stolice, već na onoj usmerenoj ka Rusiji i Kini“

Upitan šta misli o frustraciji lidera EU povodom odnosa koje Srbija ima sa Kinom i Rusijom, ali i druge strane frustracijom drugih zemalja Zapadbog Balkana koje ne mogu da pristupe EU, Server kaže da je sada jasno da „Srbija više ne sedi na dve stolice“. „Vučić je jasno rekao da neće da reši pitanje Kosova pre izbora sledeće godine a verovatno ni u sledećem mandatu ako bude izabran. Dakle on ne sedi više na dve stolice, već na jednoj stolici koja je usmerena ka Rusiji i Kini“, rekao je američki profesor.

On je naglasio i da je vlast u Srbiji uvela ponovo autokratiju na domaćem nivou i usmerila svoju spoljnu politiku u pravcu istoka. „To važi i za neke druge zemlje na Zapadnom Balkanu, ali i u izvesnoj meri i za Crnu Goru. Crna Gora ima vladu koja voli Ruse, a čak je i prethodna Vlada imala velike investicije iz Kine, u obliku autoputa koji se gradi“, rekao je Server.

Naglašava da, sa druge strane Kosovo, Albanija, Makedonija ostaju prilično orjentisane ka Zapadu i članstvu ka EU i stoga misli da bar jedna ili dve zemlje mogu da postanu članice EU pre 2030. godine, „ako se uozbilje kada je reč o sprovođenju pravnih tekovina EU, održavanju demokratije i otvorenog društva u svojim zemljama“.

Zbog čega je za sada „Srbija izgubljena“

Na pitanje šta je mislio kada je u jednom od svojih radova napisao da je „Srbija za sada izgubljena“, Server kaže da je to bila njegova poruka „kolegama u Vašingtonu“, a vezana za to da u Srbiji nema slobodnih medija ni nezavisnog sudstva, da postoji opozicija koja je samo antiliberalna demokratska opozicija, ali je čine uglavnom nacionalisti.

„Postoji mnogo liberalnih demokrata u Srbiji ali oni nisu razvili partijsku disciplunu koja bi trebalo da bi predstavljali ozbiljnu pretnju po Vučića na izborima“, rekao je Server.

„Dakle moja poruka usmerena je ka Vašingtonu i Briselu da treba da se probude i shvate da su nestale nade koje smo imali za Srbiju nakon Miloševićeviog pada i nakon uspona Vučića“, rekao je Server i dodao da su na Zapadu svi mislili „da je to možda čovek koji će povesti Srbiju u pravcu Zapada“, ali da je on to svojom vladavinom demantovao.

Upitan da li se slaže sa ocenama da je dogovor oko tablica na Kosovu uspeh Srbije, odgovara:

„Možete da predvidite da kada god postoje pregovori pregovarači odu kući i tvrde da su pobedili. Jasno je da je Srbija tu ona koja je odustala a da je Priština imala skroman korak u dobrom pravcu Zapada“, ali da je on to svojom vladavinom demantovao.

„Pomirenje s Kosovom da dođe kroz odnose dve suverene zemlje“

On je ipak ocenio da je pitanje registarskih tablica samo malo pitanje, da postoje na stotine drugih i poput pitanja nestalih i finansijskih pitanja…“Kosovo jeste suvereno i nezavisno i mislim da niko u Beogradu ni ne zamišlja da će Beograd upravljati većinom od 95 posto pupulacije Kosova, oni se samo bave time da upravljaju srpskom populacijom na Kosovu i nema sumnje da bi Vučić bio zadovoljan da dobije sever“, rekao je Server.

Server je, međutim dodao, da većina građana ipak ne bi bila zadovoljna tim rešenjem jer je većina spomenika južno od Ibra, te da je prema njegovom mišljenju bolje da pomirenje ne dođe kroz podele već kroz odnose dve suverene zemlje gde bi sprska populacija na Kosovu bila zaštićena.

Povodom antidamping mera koje primenjuje Kurti, kaže da je reciprocitet dobra ideja i da je to osnovno pravilo odnosa između država.

Ceo intervju pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare