Sever Kosova oblepljen srpskim zastavama sa natpisom „Ovo je Srbija“

Vesti 05. nov 202216:02124 komentara
zastave sever kosova leposavić n1 1
N1/Privatna arhiva

Ulice u opštinama na severu Kosova oblepljene su srpskim zastavama uz natpis "Ovo je Srbija", nakon odlike političkih predstavnika Srba da izađu iz svih kosovskih institucija.

N1 je dobio fotografije iz Leposavića na kojima se vidi kako su trobojke sa natpisom „Ovo je Srbija“ oblepljene na izlozima u centru grada.

zastave sever kosova leposavić n1 1
N1/Privatna arhiva

Portal KoSSev javlja ista situacija je i u severnom delu Mitrovice gde se zastave dele prolaznicima u gradu.

Zastave su se pojavile i na ulicama Zvečana gde je danas održana konferencija za medije Srpske liste na kojoj je saopšteno da su nepozive ostavke na svoje funkcije podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever.

zastave sever kosova leposavić n1 1
N1/Privatna arhiva

Na pakovanjima u kojima su zastave koje se dele građanima stoji natpis:

„U ovom trenutku čitav sever Kosova treba da bude okićen srpskim barjakom. Stoga, na vidnom mestu u vašem domu istaknite simbol naše državnosti – našu zastavu, da bismo celom svetu pokazali u kojoj državi živimo, za šta se borimo i koliko nas ima.“

zastave sever kosova leposavić n1 1
N1/Privatna arhiva

U Beogradu je jutros održana vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj razmatrana situacija na Kosovu, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vučić je posle sednice imao je odvojene sastanke sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorom Ruske Federeacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Predsednik je u telefonskom razgovoru ambasadoru Sjedinjenih Država Kristoferu Hilu objasnio poziciju Srbije. Kako je saopšteno iz Predsedništva, Hil je od Vučića zahtevao da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Vučić je razgovarao i sa patrijarhom Porfirijem, posle čega je ukazao na „odlučnost da snažno i zajednički branimo vitalne nacionalne i državne interese“.

Vučić se u petak uveče sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Sastanak je, kako navodi RTS, trajao skoro pet sati.

Komentari

Vaš komentar