Šib: Nadam se da će se rat ubrzo završiti, sad je važno da smo na istoj strani

Vesti 21. maj 202214:02 9 komentara
JADRANKA JOKSIMOVIC, TOMAS SIB
Tanjug/Tara Radovanović

Iskreno se nadam da će se rat Rusije protiv Ukrajine ubrzo završiti - u ovoj situaciji značajno je da sadašnje i buduće članice EU budu na istoj strani, na rečima i na delu, poručio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib na obeležavanju više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji (GIZ), na beogradskom Trgu republike.

Šib je povodom jubileja GIZ u Srbiji podsetio da su nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku pre dve nedelje potvrdili snažno partnerstvo dve zemlje, a posebno u oblasti ekonomije, i skrenuo pažnju na to da je jedan list odnose sa Srbijom u poslednje vreme nazvao „diplomatijom visoke frekvencije“.

„Svim nemačkim projektima u Srbiji cilj je da budu dobri za srpsko društvo, da unaprede kvalitet života i životne sredine i kreiraju perspektivu za bolju budućnost, a posebno u ključnim oblastima: sektoru obnovljive energije, razvoju privatnog sektora i vladavini prava“, rekao je Šib i poručio da je sveobuhvatni cilj partnerstva podrška Nemačke Srbiji na putu ka EU.

„Važno je naglasiti i ulogu nemačkog privatnog sektora – oko 400 kompanija posluje u Srbiji, zapošljavaju 75.000 radnika, a očekuje se da će bilateralna trgovinska razmena dostići vrednost od 7,5 milijardi evra u 2022. godini, što je 26 odsto više nego u prošloj godini“, rekao je Šib.

Obraćanje je završio porukom da se iskreno nada da će se rat Rusije protiv Ukrajine ubrzo završiti.

„U ovoj situaciji izuzetno je značajno da sadašnje i buduće članice EU budu na istoj strani, na rečima i na delu“, poručio je Šib.

Joksimović: Radili smo dosta, radićemo još više

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da saradnja sa Nemačkom nije značajna samo zbog evrointegracija, već i zbog drugih pitanja od suštinskog značaja za građane.

„Pored različitih stavova koje smo imali i ponekad imamo, važno je što smo uspostavili stalne kanale komunikacije na najvišem niovu, političku i ekonomsku ‘diplomatiju visoke frekvencije’, zato što su značajne ne samo investicije koje dolaze iz Nemačke, već i saradnja i bespovratna pomoć koju dobijamo“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da je, s obzirom na energetsku stabinost kao najveći izazov današnjice, od izvanrednog značaja što je Srbija u Nemačkoj našla strateškog partnera u oblasti „zelene agende“, odnosno u oblasti obnovljivih izvora energije i održive budućnosti.

„To su oblasti bez kojih nema održive budućnosti ni za koga, pa ni za nas koji smo deo Evrope uvek bili, a trudimo se i verujemo da ćemo u narednom godinama doći i do članstva koje zaslužujemo“, rekla je Joksimović.

Poručila je da „smo radili mnogo i da ćemo raditi još više u budućnosti“ kako bi građane i Srbiju doveli u onaj održivi sistem energetske, ekonomske i bezbednosne stabilnosti, što su teme sa kojima se suočava cela Evropa.

„Nadam se da ćemo uspešno nastaviti evropski put Srbije, i da ćemo za nekoliko godina moći da kažemo da je Srbija doprinela da EU bude još bolja, revitalizovana i snažnija, a mi kao zemlja i narod možemo da doprinesemo tome“, zaključila je Joksimović.

Tokom proslave, na Trgu republike emitovan je film „20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji“ a nastupili su i dečji ansambl „Muzika nade“, kao i bend učenika Nemačke škole Beograd, a tokom dana nastupiće i gudački kvartet Intermeco kao i DJ-evi Puki i Pepe.

Postavljen je i dečji kutak, kao i sajam nemačkih nevladinih organizacija koje su prisutne u Srbiji, a tokom dana posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom Nemačke kroz virtuelnu turu, kao i da probaju nemačke kobasice i sladoled.

Proslava u organizaciji ambasade Nemačke, GIZ i Nemačke razvojne banke KfW otvorena je za sve posetioce do 16 časova.

Komentari (9)

Vidi sve komentare