Šib: Sloboda medija i nevladin sektor su suštinski preduslov za demokratiju

Vesti 24. mar 202110:40 > 11:13 7 komentara

"Mi smo poručlili da su sloboda medija i nevladin sektor suštinski preduslov za demokratiju, a sloboda medija znači da novinari mogu da rade svoj posao i da su bezbedni. Međutim, pokrenute su kampanje i to nas zabrinjava", rekao je u Novom danu ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šib je rekao da je izveštaj Evropske komisije nedvosmislen i orijentir kakva su očekivanja, gde ima nedostataka koje treba ukloniti. Dodaje da je Vlada Srbije proučila da će posvećeno raditi na reformama i da je skoro svakodnevno u dijalogu s predstavnicima vlasti, koje ohrabruje da nastave tim putem.

„Srbija je na pola puta ka članstvu u EU, mi se nadamo i očekujemo veću dinamiku ove godine, prošle nije otvoreno novo poglavlje i nadamo se da će ove godine biti drugačija situacija. Važno je pokrenuti reforme u vladavini prava i demokratizaciji, sredinom ili krajem godine članice EU će posmatrati situaciju i odluičiti kako dalje. Ja mogu da ohrabrim Vladu da nastavi sa sprovođenjem reformi, važno je primeniti novu metodologiju i drago mi je da je Srbija prihvatila novu metodologiju“, rekao je ambasador.

Povezane vesti:

On je pojasnio da je cilj nove metodologije da pregovori budu efikasniji.

„Neće se promeniti suština, a to je sprovođenje reformi, pre svega vladavina prava, to su ključne reforme. Radi se o tome da se poboljša političko upravljanje procesom između Srbije i članica EU“, kaže Šib.

Na pitanje zašto Srbija nije otvorila niti zatvorila nijedno pregovaračko poglavlje, Šib je rekao da se 27 članica nije usaglasilo da su reforme koje je Srbija sprovela do sada postigle takav iskorak, da bi to moglo rezultirati otvaranjem poglavlja.

„Izveštaj Komisije to objašnjava, postignut je izvesni napredak koji je ograničen. Dugo je trajalo formiranje Vlade što nije povoljno za sporvođenje reformi, sve je to otežavalo situaciju, ali nadamo se novoj dinamici ove godine i da će biti otvoreni klasteri“, poručuje ambasador Nemačke.

Kada je u pitanju Zapadni Balkan, Šib je rekao da je razočarenje što nisu pokrenuti razgovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ali da se radi na tome da razgovori o pristupanju EU budu pokrenuti, kao i da očekuje važne impulse za ceo region.

Podsećamo ambasade SAD, Francuske i Nemačke izrazile su ranije zabrinutost zbog izjava poslanika u srpskom parlamentu na račun nevladinih organzacija.

Za međustranački dijalog se nada da će biti uspešan.

„Evropski parlament je ponudio da posreduje, čini mi se da smo još na početku, a cilj je da uslovi za izbore budu bolji i tu postoji jasan orijentir od strane posmatračke misije ODIHR, koji treba prilagoditi situaciji u Srbiji. Akteri da sednu za sto i razgovaraju, ja mogu da naglasim ono što je važno, a to je da i opozicija bude zastupljena u parlamentu, jer je važna raznolikost mišljenja i da što više stranaka učestvuje na slobodnim I fer izborima“, poručuje ambasador Šib.

„Mi smo poručlili da su sloboda medija i nevladin sektor suštinski preduslov za demokratiju, a u slobodu medija spada da novinari mogu da rade svoj posao, da nisu ugroženi. Pokrenute su kampanje i to nas zabrinjava. Činjenica je, što se tiče pristupanja EU, da je sloboda medija suštinski deo vladavine prava. Postoji izvesni napredak, postoji medijska strategija i radna grupa, međutim, sve institucije moraju da zažive u praksi i to bi trebalo da se desi. Sloboda medija, bezbednost novinara i civilno društvo su glavni stubovi. Mediji morju da postavljaju kritična pitanja“, rekao je Šib.

On je ponovo skrenuo pažnju na izveštaj EK, dodajući da je postignut izvesni napredak, ali da i dalje postoji niz izazova koje treba savladati.

„Tu spada i sloboda medija, bezbednost novinara, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije. Srbija je na putu, ali ima dosta toga da se uradi, želimo da ohrabrimo Vladu da nastavi da radi. Tu smo da savetujemo i govorimo i o osetljivim temama“, dodaje ambasador.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Šib navodi da se on vodi uz posredovanje EU i da će Miroslav Lajčak pozvati obe strane, kao i da podržavaju da sastana bude održan što pre.

„Za takve pregovore je normalno da strane imaju svoje stavove i da ih brane. Obe strane moraju da sednu za sto i zajedno za Lajčakom govore o tome, jasno je šta su otvorena pitanja. Mora doći do kompromisa, radi se o normalizaciji i sveobuhvatnom sporazumu. Presudna je politička volja, kako na strani Srbije tako i na strani Kosova, možemo ih samo ohrabriti“, kaže.

Naglasio je da je Zajednica srpskih opština važna tema i da se tu mora doći do rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare