Sijarto: Mađari u Srbiji u dobrom položaju, vlast prema njima izuzetno korektna

Vesti 11. okt 202213:43 0 komentara
N1

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pozvao je vojvođanske Mađare da učestvuju u popisu stanovništva i izjavio da su oni u dobrom položaju jer se vlast u Srbiji prema njima odnosi "izuzetno korektno".

„Ovo saznanje predstavlja važan osnov budućih odluka, koje se odnose na stanovništvo određene zemlje, zbog toga je važno da svako učestvuje u tome“, kazao je Sijarto za TV Panon iz Subotice. Prema njegovim rečima, jedno od središta mađarske spoljne politike je i tesna saradnja sa mađarskim zajednicama koje žive izvan granica zemlje i pružanje konstantne podrške.

Sijarto je rekao da je povodom popisa stanovništva u Srbiji važno pitanje o manjinama i pitanje o nacionalnoj pripadnosti.

„To je važno kako bismo videli koliko nas ima, gde i kako žive Mađari, i da kasnije mehanizmi odlučivanja u Srbiji to imaju u vidu. Sada smo u dobroj situaciji, jer se vlast u Srbiji izuzetno korektno odnosi prema Mađarima. Nadamo se da će tako biti i dalje, uprkos tome što kod drugih susednih država vidimo određene probleme na tom polju“, naveo je Sijarto.

U Srbiji je u toku popis stanovništva, koji će trajati do 31. oktobra.