Silva: Proširenje u fokusu EU, Srbija bi mogla da otvori bar jedno poglavlje

Vesti 26. jan 202119:47 > 19:53 0 komentara

Proširenje EU ostaje u fokusu Brisela i tokom portugalskog predsedavanja, poručio je šef diplomatije te zemlje Augusto Santos Silva. On se nada da će do kraja juna taj proces izaći iz blokade, odnosno da će Srbija nastaviti da otvara pregovaračka poglavlja, kao i da će formalno otpočeti pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Da je proces proširenja u fokusu, poručuju i iz Službe za spoljne poslove EU.

Srbija bi u prvoj polovini ove godine mogla da otvori najmanje jedno pregovaračko poglavlje, dok bi Albanija i Severna Makedonija trebalo i formalno da počnu pregovore o članstvu. U to je uveren šef portugalske diplomatije, koji je Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta predstavio prioritete predsedavanja Portugala EU.

„Nadam se da će doći do napretka i da ćemo nastaviti dalje, jer moramo da primenimo odluke koje smo doneli prošle godine, a koje se odnose na formalno otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Mislim da je nova metodologija već dobro integrisana u postojeće pregovore Crne Gore i Srbije, a pozdravljam i napredak i posvećenost nove valde Srbije procesu integracije i dijaloga sa Prištinom“, kaže Augusto Santos Silva, ministar spoljnih poslova Portugala.

Da je nastavak proširenja EU i dalje u fokusu, potvrdio je i novi gerneralni sekratar službe za spoljne poslove EU, iako je, kako je rekao, taj proces veoma komplikovan i težak iz više razloga. Posebnu pažnju posvećuju pregovorima Beograda i Prištine.

„Političke turbulencije na Kosovu ne pomažu previše tom procesu, ali uvereni smo da bi on uskoro mogao da bude ponovo pokrenuti. Miroslav Lajčak već pokušava da povrati zamah koji smo i mali u okviru dijaloga. Zapadni Balkan će svakako biti veoma visoko na našoj agendi, u to nema sumnje. Imamo posebno odgovornost prema njemu i ne možemo ostaviti stvari nezavršenima“, rekao je Stefano Sanino, generalni direktor EEAS.

U službi za spoljne poslove EU veruju da je saradnja sa novom američkom administarcijom moguća, ali inisistiraju na tome da EU mora imati vodeću ulogu u regionu.

„Mislim da rad Ričarada Grenela nije bio posebno koristan i u tome nije bilo interesa za region, već samo za SAD. Mi moramo da preuzmemo vodeću ulogu na zapadnom Balkanu, ali moramo da budemo aktivni i u procesu proširenja“, kaže Sanino.

Proširenje EU trenutno blokira Bugarska, koja ne dozvoljava da se i formalno otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom zbog nerešenih pitanja sa svojim jugozapadnim susedom.

Srbija tokom prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje, što se smatra posledicom stagniranja ili nazadovanja države u određenim oblastima. Ni pregovori Beograda i Prištine nisu daleko odmakli. Počeli su tokom pandemije, nakon dve godine pauze, ali su obustavljeni iz političkih razloga. Proces trenutno stoji zbog parlamentarnih izbora na Kosovu 14. februara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!