Simišić: Vlada Srbije mora aktivno da radi na smanjenju zagađenja vazduha

Vesti 31. jan 202214:35 > 14:43 2 komentara

Vlada Srbije mora aktivno da radi na smanjenju zagađenja vazduha, a pre svega bi trebalo da informiše građane o kvalitetu vazduha koji udišu, što je i njena ustavna obaveza, kaže Bojan Simišić iz udruženja Eko Straža.

Dodaje da i manji gradovi u Srbiji imaju veoma veliki problem zbog zagađenja i da je krajnje vreme da se nešto uradi po tom pitanju. Kaže da je fokus jučerašnjeg ekološkog protesta sada sužen samo na jedan zahtev koji se može ispuniti u kratkom roku, a to je da se građani redovno informišu o stanju kvaliteta vazduha putem lokalnih televizija u trenucima kada je vazduh zagađen, kao i konstantno praćenje indeksa kvaliteta vazduha na Prvom programu Radio-televizije Srbije i da se u okviru informativnih emisija redovno podnose izveštaji.

„To tehnički može da se realizuje i da Vlada Srbije uradi odmah. A mi nikada nismo tražili da se problem zagađenja reši preko noći, već da na tome počnu da rade aktivno. Da svake sledeće zime vidimo neki progres. Ono što mogu da urade je da adekvatno obaveste javnost, to su dužni prema zakonu da urade“, naveo je Simišić.

Prema njegovim rečima, sve velike odluke se donose u Vladi Srbije i ona treba da „stavi šapu na to“.

„Znamo da nijedan industrijski zagađivač ne odgovara za svoje ponašanje i svakla početna adresa su Vlada Srbije i ministarstva“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare