Tužilac traži zatvor za Simonovića, osumnjičen za štetu u budžetu od 100.000 €

Vesti 10. okt 202216:21 18 komentara
Dragoljub Simonović
N1

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv bivšeg predsednika gradske opštine Grocka Dragoljuba Simonovića (63) i bivše načelnice opštinske uprave Biljane B. DJ. (59) zbog sumnje u zloupotrebu položaja. U optužnom predlogu, tužilaštvo je sudu predložilo da Simonovića osudi na kaznu od dve godine i šest meseci zatvora.

Simonović se optužnim aktom tereti da je nezakonitim postupanjem u decembru 2018. godine prouzrokovao štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 11.647.035,63 dinara, navodi se u saopštenju tužilaštva.

On je, kako se sumnja, suprotno odredbama Zakona o budžetu i Odluke o budžetu GO Groca za 2018. godinu, u decembru te godine doneo rešenje kojim se odobrava isplata godišnje nagrade za 2018. godinu zaposlenim, imenovanim, postavljenim i izabranim licima u GO Grocka od po 50.000 dinara, a koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose.

Povezano:

Biljana B.DJ. takođe se sumnjiči da je nezakonitim postupanjem u novembru 2018. godine prouzrokovala štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 3.993.000,00 dinara.

Sumnja se da je ona, suprotno propisima, u novembru 2018. godine donela rešenje kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći zaposlenim i postavljenim licima na osnovu kojeg je istog dana iz budžeta opštine izvršena isplata ukupnog bruto iznosa od 3.993.000,00 dinara, dodaje se.

U optužnom predlogu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je sudu da Simonovića osudi na kaznu od dve godine i šest meseci zatvora, a Biljanu B. DJ.na šest meseci zatvora.

Takođe je predloženo da sud oboma izrekne meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti koje se odnose na raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje javne svojine i raspolaganje novčanima sredstvima – Simonoviću u trajanju od pet godina, a Biljani B. DJ. od tri godine.

Podasetimo, Dragoljubu Simonoviću sudi se u slučaju paljenja kuće novinara Žiginfo iz Grocke Milana Jovanovića. Okrivljenima za napad na Jovanovića suđeno je u dva odvojena sudska procesa, iako su, kako je isticao NUNS, deo jednog podstrekačkog lanca, a obe osuđujuće presude ukinute su na apelaciji. Početak ponovljenog postupka protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića odlagan je od februara ove godine. Kako je navodio NUNS, dovoljno dugo da je sačekao i obaranje presude protiv Igora Novakovića. Sva četvorica okrivljenih, koji su 2019. godine bili na istoj optužnici, ponovo će zauzeti ista mesta shodno onim koja su imali u podstrekačkom lancu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare