Simonović: Vučić napujdao medijske kerove na slobodne novinare

Vesti 30. jun 202110:11 3 komentara
Veselin Simonović
Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek se plašio slobodnih novinara i slobodnih medija, jer odlično zna kolika je njihova moć, izjavio je Veselin Simonović, direktor United Media digital, pod čijim okriljem se štampa dnevni list Nova, koji se danas pojavio na kioscima posle gotovo četiri meseca pokušaja da u Srbiji nađu štampariju.

Simonović je za list Danas naveo da je Vučić dok je bio u opoziciji pokušavao, nekad je u tome i uspevao, da im se dodvori, a kad je postao apsolutni vladar svega i svačega u Srbiji najveći deo medija je korumpirao, a one koje nije mogao je satanizovao.

POVEZANE VESTI

„Napujdao je medijske kerove na slobodne novinare, u Bebinoj školi ‘klonirao’ je razne Pilje, Langure, Kebare… uveo ih u parlament da obesmisle svaki privid demokratije i javnog dijaloga. I kad me pitaju – zašto nove novine u vreme kad tiraži padaju svuda u svetu, moj odgovor je da ovo što se kod nas dešava nema nigde u svetu“, kazao je Simonović.

List se štampa u Osijeku u Hrvatskoj, jer niko u Srbiji nije želeo ili smeo da se upusti u „avanturu“ da sarađuje sa medijem koji je kritički nastrojen prema vlasti, rekao je Simonović i ocenio da je strah od odmazde režima i Vučićeve ljutnje ipak prevladao kod skoro svih štampara.

Govoreći o komentarima da činjenica da će se list štampati u Osijeku potvrđuje da su „strani plaćenici i domaći izdajnici“, Simonović je naveo da je više od 35 godina za taj polusvet strani plaćenik i izdajnik i da je to za njega dokaz da se novinarskim poslom bavi časno i profesionalno.

„Zabrinuo bih se kad bi me neko od njih pohvalio. Taj polusvet iz medijskog mraka je sve učinio da zastraši štampare da ne prihvate štampanje lista Nova, a kad ipak nađemo mogućnost da to uredimo u inostranstvu onda nas nazivaju stranim plaćenicima“, ukazao je Simonović.

Na pitanje zbog čega su predstavnici vlasti, uključujući i sam državni vrh, nesposobni da prihvate kritiku pa se svađaju čak i sa karikaturama, Simonović je rekao da nijedan apsolutista u svetu ne podržava kritiku i kulturu dijaloga, pa neće ni ovaj naš.

„Srbijom vlada jedan čovek, on odlučuje o svemu, zato i svaku novinarsku istraživačku priču doživljava kao napad na sebe. Novine Nova će se truditi da istražuju i da ih što je više moguće nerviraju“, rekao je Simonović.

Upitan o budućnosti štampe, Simonović je naveo da je pravio portale sa redakcijama dnevnih novina i da su ga novinari često zbog toga mrzeli, a danas se mnogi od njih predstavljaju kao digitalni eksperti.

„Nema velike razlike i u ovom obrnutom postupku. Kad radite sa dobrim urednicima i novinarima taj zanatski deo se vrlo brzo nauči. Uvežbali smo to dobro poslednjih meseci, pa verujem da će novine Nova to najbolje pokazati“, rekao je Simonović i dodao će pokušati da to što su im rokovi skraćeni i što neće imati drugo izdanje nadoknade kvalitetnim pričama i raznovrsnim sadržajem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare