Sinani: Neophodno je da se vrati pristojnost, bez toga nećemo moći da mrdnemo

Vesti 06. jun 202110:33 > 10:50 24 komentara

Dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani smatra da je neophodno da se u javni diskurs vrati pristojnost, jer je to nešto bez čega nećemo moći da mrdnemo napred.

Sinani je podsetio da je u ranijem intervjuu rekao da smo „duboko podeljeno društvo“, ali da sada to već nisu podele već iscepkanost.

„Društvo postoji u omanjim grupicama. Nazadovali smo, ali ne gubim nadu. Nadam se da će se kritična masa organizovati da stvari pomerimo nabolje“, kaže Sinani.

Navodi da izbegava da gleda TV rasprave, jer su, kaže, svedene na nivo šunda za koji je potrebna „dekontaminacija“.

„Pitanje je kada smo počeli da volimo da mrzimo, tu našu eventualnu osobinu smo podigli na neslućene razmere poslednjih godina, to je diskurs koji nameće vlast. Prisustvujemo tome svakodnevno – kako ćemo se ponašati u saobraćaju, ljudi se raspravljaju bukvalno oko svega. Neophodno nam je da se vrati pristojnost u javni diskurs, to je nešto bez čega nećemo moći da se mrdnemo napred“, rekao je.

Smatra i da je situacija po vlast najopasnija kada narod ćuti.

„Ali narod kjljuča jer svako bije svoju privatnu bitku, da zaštiti parkić ili nešto drugo… Recept je ne ulaziti u blato koje se uvek pokrene kada dođe do bitne teme. Priča o vlastodršcima treba da prestane da bude glavna tema, sve smo rekli i te brojne afere koje se produkuju i nivo ludila koje se podiže, to treba da ignorišemo. Da razmislimo kako da se organizujuemo da nam životi budu pristojniji i bolji, a šta radi vlast to sve znamo“, dodaje Sinani.

Komentarišući izbor dekana Arhitektonskog faakulteta Vladana Đokića ja rektora BU, Sinani je rekao da uvek treba dati šansu novom timu i da veruje da su mi namere pozitivne. Kaže i da razume rekacije na izbor, jer razlika kako je glasao Savet a kako Senat.

„Država je suspendovana, prakitčno ne postoji, ne verujem da je Rektorat suspendovan, uvek treba dati šansu novom timu, verujem da su namere pozitivne. Smatram da će autonomija Univerziteta zavisiti od onih koji ga čine, a to su fakulteti i predstavnici fakulteta u telima. Razlika je kako je glasao Senat, a kako Savet, ali u Savetu sede predstavnici koje je delegirala država. Ne možemo da znamo kako je ko glasao. Ne bih Vučiću pripisivao pobedu, daćemo novom timu da pokaže kako radi, znaćemo da se postavimo ako vidimo kuda to ide“, rekao je dekan Filozofskog fakulteta.

Podsetio je da je mandat rektorke Ivanke Popović obeležilo nekoliko bitnih momenata, da njen mandat nije bio lak i da ga je radila „uglavnom dobro“.

„Teško je da bilo koji rektor može da sprovodi samovolju, pretpostavljam da će biti dovoljno svesti da se očuva autonomija bilo ko da je rektor. Rektor može da bude neko ko će imati dobar tim i neprimetno usmeravati Univerzitet, to je jedna od najzanačjnijih funkcija u društvu upravo zbog autonomije Univerziteta. Kao vodeća ličnost imate velike mogućnosti da utičete na društvo u celini“, smatra Sinani.

Kada je u pitanju poništeni doktorat Siniše Malog, Sinani kaže da pravila moraju da važe za sve i da ne veruje da bi bilo koji rektor preispitivao odluke koje su već donete.

Profesor Sinani izabran je nedavno za dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Strahovali smo jer godinu i po dana nismo imali sastanke uživo, nismo znali da ćemo da okupimo ljude, prijatno me je iznenadio odziv, to govori o odgovornosti koju profesori osećaju. Ponosan sam na svoju instituciju koja je pokazala da u teškim vremenima brine o funkcionisanju. Filozofski fakultet gaji tradiciju slobode, nikada nije zavisio od spoljnih političkih pritisaka, jeste slobodna institucija, koja razvija kritičko mišljenje i sastoji se od puno kvalitetnih individua“, rekao je Sinani.

Dekan je govorio i o problemima sa kojima se Filozofski fakultet suočava.

„Mi želimo da se plato popravi, činimo sve što je do nas, ali potrebno je kompletno renoviranje, ono što javnost ne zna jeste da fakultet trpi velike posldice od vode koja se sliva s platoa u naše prostorije. Obraćali smo se najrazličitijim institucijama i nikada nismo dobili odgovor, još nije jasno ko to treba da reši i kako, nadam se da će postojati dobra volja. To je javni prostor, zaštićen je, čak i da smo vlasnici ne možemo sami. Tu su arheološka nalazišta koja treba konzervirati“, objasnio je Sinani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare