Sindikalci „Zastava oružja“ traže smenu Nadzornog odbora: Situacija tragična

Vesti 23. mar 202115:534 komentara
Zastava oružje
n1

Sindikalna organizacija fabrike "Zastava oružje" iz Kragujevca zatražila je smenu Nadzornog odbora zbog stanja u najvećoj fabrici namenske industrije, koja je po oceni sindikata "dovedena na ivicu bankrota".

Sindikat je najavio dolazak kragujevačkih oružara u Beograd, na protest ispred Ministarstva odbrane, kako bi ukazali „na pogubne posledice dosadašnjeg upravljanja fabrikom“.

U otvorenom pismu ministru odbrane Nebojši Stefanoviću se navodi da je situacija u toj fabrici sa 2.500 zaposlenih tragična, jer je „dovodena na ivicu bankrota, ljudska i sindikalna prava su ugrožena, a krše se i međunarodne konvencije“.

To su direktne posledica rada predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića, pukovnika Vojske Srbije. Zahtevamo od nadležnih njegovu momentalnu smenu i odgovornost za teško stanje u fabrici, kao i pokretanje krivične odgovornosti za malverzacije i progon sindikalnih predstavnika, navodi se u pismu.

Sindikat je naveo čitav niz razloga za smenu pukovnika Marjanovića, istakavši da je samo od 2017. godine, od kada je on predsednik Nadzornog odbora, napravljen gubitak u poslovanju od oko 40 miliona evra.

Zbog smanjenog priliva finansijskih sredstava radnicima nisu plaćeni doprinosi od avgusta 2018. godine, što stvara veliki problem onima koji odlaze u penziju, a kod svih zaposlenih izaziva sve veću zabrinutost i nezadovoljstvo, naveo je između ostalog sindikat fabrike „Zastava oružje“.

Komentari

Vaš komentar