Sindikat: Ministar prosvete – samo onaj čije su obrazovanje i diploma neupitne

Vesti 30. avg 202212:32 5 komentara
Vesna Vojvodić
N1

Portparol granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Vesna Vojvodić Mitrović izjavila je da je prosveta i ovog avgusta "na popravnom" pred početak nove školske godine, a da je razlika u odnosu na prethodne godine to što se u ovom trenutku još ne zna ko će biti resorni ministar.

Vojvodić Mitrović je na okruglom stolu „Prosveta na popravnom ispitu“ koji je organizovao UGS „Nezavisnost“ u Medija centru, rekla da bi novi ministar prosvete trebalo da bude „neko čije su diplome i obrazovanje neupitne“, ali da je mnogima u prosveti jasno da je „resor obrazovanja lišen realne moći i lišen novca neprivlačan za bilo koga ko bi kao ministar tu mogao da upravlja“.

POVEZANE VESTI

„Zato nam je jasno da nam sledi neko ko bi s pola mozga i pola srca upravljao ovim sistemom. Nastavnici ne utiču na obrazovne politike, nastavnici vrlo čest,o kada je vlasti to bitno, ne učestvuju čak ni u izradi zakonske regulative“, rekla je Vojvodić Mitrović.

Govoreći o tome šta su zahtevi prosvete povodom imenovanja resornog ministra u novoj vladi, čije se formiranje očekuje do kraja septembra, Vojvodić Mitrović je rekla da to mora biti čovek „čije su obrazovanje i diploma neupitne, da konačno uključi ljude koji rade na obrazovanju dece u kreiranje obrazovnih politika i zakonske regulative, i da socijalni dijalog ne bude puka imitacija“.

Prema njenim rečima, dosadašnje „posledice jedne politike koja nema sistemska rešenja“ u obrazovanju su forsiranje dualnog obrazovanja „koje ima brojne manjkavosti“, forsiranje državne i male mature „ali ne na način koji bi stvarno zagarantovao objektivno merenje znanja, nego se interveniše svake godine i podiže broj bodova u tim testovima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare