„Sramota baš“: Ogorčenost zbog ministarkine ideje o bolovanjima

Vesti 07. avg 202322:03 141 komentara

Promenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, lekari opšte prakse radnicima će moći da daju najviše dve nedelje bolovanja. O bolovanjima koja bi trajala duže od toga odlučivala bi komisija. Sindikati ovakvu najavu Ministarstva zdravlja osuđuju, pozivaju ministarku da o tome još jednom razmisli.

Umesto dva meseca, na bolovanju bez provere komisije moći će da se bude samo 15 dana. Tako bar najavljuje ministarka Danica Grujičić.

„Sramota baš, jer ne može čovek da odredi ni kad će da se razboli ni koliko će da bude bolestan ni u kakvom stanju. Mislim strašno“, komentariše jedna sugrađanka.

„To ko ima vezu može da uradi šta god hoće“, govori jedan Beograđanin.

Kako je moguće da većina ozdravi baš pred istek dva meseca bolovanja, koliko su do sada zaposleni mogli da dobiju bez provere komisije, zapitala se ministarka, aludirajući na zloupotrebe.

Procena Unije poslodavaca je da na lažno bolovanje svake godine ode oko 40.000 radnika.

Da li to znači da lekari lažiraju bolovanje – ministrarku pita pulmolog Dejan Žujović.

„Mi nismo istražni organi da se bavimo time da li to neko zloupotrebljava ili ne, mi znamo da li je neko bolestan ili ne. Ne može ozbiljna pneumonija da se izleči za dve nedelje, ne može stanje nakon infarkta miokarda, ne mogu psihijatrijska stanja da se izleče za dve nedelje. Moj predlog ministarki je da da autonomiju komisijama da procene, od pacijenta do pacijenta, od stanja do stanja, koga će tražiti da vide jednom u dve nedelje, ako već mora“, kaže Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

Otvaranjem bolovanja, radnici se odriču više od trećine plate. Zloupotreba se može isplatiti jedino onima koji rade za minimalac, kažu za N1 iz sindikata Sloga. Oni radili ili bolovali, primaju istu platu.

Ali ministarstvo se bavi posledicom, a ne uzrokom, dodaju sindikalci.

„Imate samo dva razloga zbog kojih ljudi zloupotrebljavaju bolovanje. Jedan razlog je ako oni rade za mali novac, oni to bolovanje iskoriste da zarade dodatni novac, ukoliko im se ukaže mogućnost za neko dodatno angažovanje. Drugi razlog je taj što ljudi, često izloženi pritisku ili mobingu od strane nesavesnih poslodavaca, moraju da odu na neku vrstu bolovanja, kako bi se psihički rasteretili. Bukvalno su kažnjeni svi. I oni koji su zdravi i na neki način to zloupotrebljavaju, ali, isto tako, što je mnogo opasnije, oni bolesni“, kaže Željko Veselinović iz Sindikata „Sloga“.

A dok radnike optužuju za zloupotrebe, nema reči o onima kod privatnika koji rade bolesni i plaše se da otvore bolovanje, upozoravaju iz Udruženja pacijenata Srbije.

Iz nove procedure za otvaranje bolovanja biće izuzeti onkološki, sveže operisani pacijenti i trudnice. Svi ostali će posle dve nedelje morati pred komisiju, objasnila je ministarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare