Sindikat obrazovanja traži za 25 odsto višu zaradu za prosvetare u 2023.

Vesti 29. avg 202215:55 16 komentara
Freeimages

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije doneo je odluku da nova školska godina počne bez štrajka, ali i da od Vlade Srbije i resornog ministarstva zatraže da zarade u prosveti od sledeće budžetske godine budu povećane za 25 odsto, da se cena rada izjednači za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da se broj đaka u odeljenju smanji na 24.

Na sednici Republičkog odbora je, kako je navedeno u saopštenju, odlučeno da se nadležnim državnim organima da rok do 2. novembra 2022. godine, kao konačan rok za formiranje Vlade i ministarstava, da započnu pregovore o njihovim zahtevima.

„U protivnom ćemo preduzeti sve oblike sindikalne borbe, uključujući i štrajk“, poručili su u saopštenju, uz informaciju da su odlučili i da ovog septembra školska godina počne „redovnim održavanjem nastave“.

Ocenili su i da je povećanje zarada u prosveti od 12,5 odsto, koliko je za narednu godinu najavilo Ministarstvo finansija na sastanku 26. avgusta, „nedovoljno s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i povećanje minimalne zarade od oko 14 odsto“.

„Smatramo da naš zahtev za povećanje zarada za 25 odsto sprečava dalju kompresiju zarada i da će znatno podići prosek plata u prosveti u odnosu na republički prosek“, naveli su u saopštenju i ukazali da su od 2016. godine, neujednačenim povećanjem plata, u prosveti dobili tri različite cene rada u okviru iste delatnosti, „što je nedopustivo“.

„Zaposleni u visokom obrazovanju i studentskom standardu imaju nižu cenu rada u odnosu na zaposlene u osnovnim i srednjim školama, domovima učenika i predškolskim ustanovama“, objasnili su u okviru zahteva za izjednačenje cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare