Sindikat predao zahteve za bolji položaj, minut ćutanja za preminule lekare

Vesti 12. feb 202114:00 > 14:16 19 komentara
N1

Sindikat lekara i farmaceuta predao je Ministarstvu zdravlja listu od šest zahteva, kojima bi se - kako navode - poboljšao položaj zdravstvenih radnika, posebno onih koji rade u crvenim zonama, odnosno u Covid bolnicama.

Konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni zahtevi počela je minutom ćutanja za 105 preminulih lekara.

Sindikat lekara i farmaceuta traži i hitno reagovanje nadležnih organa kako bi se smanjio procenat smrtnosti lekara od kovida-19.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta doktor Rade Panić ocenio je da bi se broj preminulih lekara i medicinskog osoblja smanjio, kada bi Krizni štab za borbu protiv koronavirusa prekinuo sa lažima koje plasira. Dr Panić je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da je neophodno i da Krizni štab odmah bude raspušten, odnosno da prestane da funkcioniše u postojećem formatu „kao polulegalan“.

„Da se svi političari povuku u drugi plan i da, ako je moguće, Aleksandra Vučića nikad ne vidimo da govori o srpskom zdravstvu, jer se u to ne razume“, rekao je Panić.

On je najavio protest koji organizuje taj sindikat, koji će se održati 15. februara u 12.05 ispred Vlade Srbije, kojim želi da ukaže na problem prevelike smrtnosti svojih kolega i na neophodnost uvođenja hitnih mera koje bi to zaustavile.

Tot: Nigde se u svetu nije desilo da toliki broj zdravstvenih radnika umre tokom pandemije

Član Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Ferenc Tot izjavio je da se nigde u svetu nije desilo da toliki broj lekara i zdravstvenih radnika umre tokom pandemije kao u Srbiji.

Dr Tot je rekao da je glavni krivac za to Ministarstvo zdravlja, koje nije pokazalo razumevanje za potrebe službe.

„Nigde u svetu se ovakva tragedija nije desila“, rekao je.

On je naveo da su više puta podnosili predloge za poboljšanje stanja u zdravstvu, da su se nadležni složili s njima, ali su im rekli da ne mogu da urade ništa povodom toga jer o svemu iza njih odlučuje predsednik Aleksandar Vučić.

Kao probleme u zdravstvu naveo da ne postoji dovoljno lekara u državnim službama i da je i pre epidemije nedostajalo 15 procenata njih, manjak opreme i zabrana zapošljavanja. Smatra, kako je kazao, da su on i njegove kolege nasamarene.

Vešović: Kad ovakvi doktori vode državu, pravi doktori odlaze

Članica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Tatjana Vešović ocenila je da „kada ovakvi doktori vode državu onda pravi doktori odlaze“.

Istakla je da je pandemija samo razotkrila kakva je organizacija zdravstvenog sistema.

Dr Vešović je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prošle godine postao i glavni epidemiolog u zemlji koji govori i kako se upotrebljavaju respiratori.

„Mi smo spremni da svoje znanje i iskustvo stavimo na raspolaganje gradjanima i državi. Želimo zdravu Srbiju, a ne Srbiju koja umire“, rekla je ona.

To je, kako je rekla, dovelo do odluke da izadju na ulicu.

„Dokle više? Mislim da je krajnje vreme da svi zajedno ustanemo i kažemo da ne možemo više da ćutimo“, rekla je dr Vešović.

Članica Glavnog odbora sindikata lekara i farmaceuta doktorka Gorica Đokić rekla je da je statistika pokazala da je od 105 njihovih preminulih kolega 62,85 procenata radilo u državnoj službi. Preko 22 procenta je iz privatnog sektora, a 11,43 procenata je bilo u penziji.

„Kolege, 2,86 odsto njih, radile su van zdravstvenog sistema“, rekla je ona.

Najviše su stradali specijalisti interne medicine i to subspecijalisti pulmologije, kardiologije, nefrologije, neuropsihijatrije, hirurgije, ginekologije i akušerstva, kao i radiologije i opšte medicine.

Najmanje preminulih bilo je medju infektolozima – i to jedan smrtni slučaj.

Gledano po teritorijama najviše je stradalo u Šumadijskom regionu, potom u Beogradskom okrugu, pa u Južnoj i istočnoj Srbiji, u Vojvodini i na Kosovu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare