Janković: U više od 500 škola prvi dan počeo štrajkom

Vesti 01. sep 202211:30 > 14:40 36 komentara

U više od 500 škola širom Srbije prvi dan škole počeo je štrajkom prosvetnih radnika. U nekim školama nastava je trajala 30 minuta, a u nekim školama gde su časovi trajali 45 minuta, nastavnici su posle 30 minuta napuštali nastavu, rekla je za N1 predsednica Unije sindikata Jasna Janković. Jedan od zahteva prosvetnih radnika je povećanje plata za 20 odsto.

„Razgovori koji su vođeni u Ministarstvu jesu razgovori sa Brankom Ružićem, mi znamo da se za sve pita ministar finansija, ako se uopšte i on nešto pita, tako da nikakvih ozbiljnih razgovora tu nije bilo, s obzirom da ono na čemu mi godinama već insistiramo jesu platni razredi, a kako su nam rekli, platni razredi su trenutno odloženi za 1. januar 2025. godine. Naš narod kaže – ne lipši magarče do zelene trave. Tako da je veliko pitanje kada će se rešiti naši problemi“, rekla je Janković za N1.

Prethodno je sinidikat u saopštenju naveo da vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, stručni saradnici, tetkice, domari, administrativni radnici, sekretari škola „poručuju da se o stubu društva – obrazovanju dece, vodi dezorijentisana i deklarativna politika“.

Pročitajte još

Navedeno je i da će se o položaju zaposlenih govoriti na trgovima, ispred školskih uprava, u bibliotekama u Užicu, Vranju, Pančevu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Ivanjici, Čačku, Somboru, Kraljevu, Nišu, Boru, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima.

„Čekajući novog ministra, u slaboj nadi da će sledeća Vlada Srbije razumeti šta tražimo, javnost obaveštavamo da vodimo borbu za svako dete“, saopštila je USPRS.

Ističu da „Srbiju vide kao zemlju znanja“ i da su „ponosni što mogu da daju doprinos njenom rastu i razvoju“, ali da je za to neophodno veće izdvajanje za prosvetu u narednom budžetu i više poverenja u prosvetne radnike.

Podsetimo, školska godina je počela danas neposrednom nastavom, uz intoniranje himne.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić je ranije izjavio da je u tom gradu školska godina u 43 škole počela jednodnevnim štrajkom, zbog čega drže časove skraćene na 30 minuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare