Sindikat: Skraćeni časovi u 38 škola u Nišu

Vesti 21. mar 202213:43 2 komentara
škola tabla sunđer učionica
N1

U Nišu su časovi na 30 minuta skraćeni u 38 škola i za sada nema prijavljenih pritisaka i ucena u niškim školama zbog štrajka, za razliku od prvog štrajka 17. marta, kada su direktori nekoliko škola upozoravali zaposlene na određeno da nije pametno da skraćuju časove i odlaze na protest u Beograd, rekao je za N1 Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.

„Od 57 škola ukupno, štrajk se po zakonu primenjuje u 38. Niko do sada nije prijavio pritisak od strane direktora, dok je toga prošlog puta bilo, najčešće na kolege i koleginice koji su zaposleni na određeno. U nekoliko škola je bilo tih slučajeva i to je zaista nedopustivo i pre svega bezobzirno – koristiti nepovoljan položaj zaposlenog u cilju ucene i sprečavanja ostvarenja zakonskog prava na štrajk“, dodaje Ćirić.

Povezane vesti

Pored prosvetara koji su sa oročenim radnim ugovorima, izloženi ucenama bili su, navodi, i pomoćni radnici.

Nastava je organizovana različito od škole do škole, u skladu sa dogovorom unutar kolektiva. Tamo gde ima više osoblja koje želi da štrajkuje, časovi se zvonom prekidaju na pola sata.

Primenjuje se i model gde se zvono oglašava na 45 minuta, dok nastavnik u štrajku čas napušta po isteku 30 minuta.

Zahteva, podsetimo, ima više. Jedan je da se odustane od rešenja da od septembra nastavnici u manjim školama neke časove drže kombinovanim grupama, u kojima bi bilo đaka od petog do osmog razreda, što bi povećao broj nastavnika koji su tehnološki višak. Traže, takođe, i korekciju zarada za još 12 odsto od povećanja plata i isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara. Zahtevaju i smanjenje broja učenika u odeljenjima na najviše 24, a jedan od osnovnih je zahtev za promenu nekih rešenja u zakonima koji regulišu oblast obrazovanja.

Podsetimo, sindikat iz Niša, koji posluje pri Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, ima članove u 43 škole. Na teritoriji Niša nalazi se ukupno 57 osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova.

U štrajku, za koji Sindikat stalno naglašava da je potpuno po zakonu, nalazi se 38 škola.

Kažu da je sledeći štrajk skraćenjem časova za 15 minuta najavljen za 31.mart. O daljim koracima će se tek donositi odluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare