Sindikat Sloga: Ako grad ne ispuni naše zahteve, protest radnika GSP-a zbog dodele linija privatnicima

Vesti 09. maj 202408:40 2 komentara

Postoji tendencija da će potezi 100 i 700, odnosno čak 29 linija gradskog prevoza biti dodeljeno privatnim preduzećima, tvrde iz nekolika sindikata GSP vozača. Miša Božić iz Sindikata Sloga za N1 kaže da će vozači GSP-a izaći na ulice ako im gradske vlasti ne ispune zahteve.

Reporterka N1 podseća da su se baš na linijama koje su u rukama privatnika dešavale nezgode – na primer kada je dolazilo do požara ili kada je sa autobusa otpao točak. Postavlja se pitanje i, kako dodaje, zašto se pojedina tenderska dokumentacija otvara 3. juna, dan nakon izbora.

Sindikati, kaže Božić, imaju četiri ciljana zahteva. „U suštini se svode na zaustavljanje svakog javnog privatnog partnerstva sa prevoznicima. Sami smo svedoci šta se dešavalo u prošlosti, tako da niko nama ne garantuje da i u budućnosti neće se nastaviti taj loš trend“, ističe.

Na pitanje da li ako linije odu u ruke privatnika, to ujedno znači da ne možemo da garantujemo bezbednost za sve nas u saobraćaju, odgovara:

„Verovatno da znači jer, opet ponavljam, to pokazuje činjenično stanje na terenu, vidimo svi šta se dešava, tako da nema nikakve sigurnosti za sugrađane ako se preda to ruke privatnika“.

Sada je „u rukama privatnika“ potez 500 i 600. Božić navodi da su u najavi još tri javno-privatna partnerstva, gde će potezi 100, 200, 300, 400 i potezi 700 isto preći u privatne ruke, što je veliki broj linija.

Božić ističe da je GSP kao firma gradsko preduzeće, odnosno vlasništvo svih nas građana. „Mi kao firma obezbeđujemo taj kvalitetan, doslovno kvalitetan prevoz, gde je svaki građan imao indirektno učešćee. Samom predajom konkurenciji privatnoj firmi mi ostajemo bez nadležnosti nad tim potezima i prevozom“, dodaje.

Na pitanje da li se ti potezi i linije gradskog prevoza predaji ili prodaju, kaže:

„Ugovor u javno-privatnom partnerstvu im daje mogućnost za 10 godina korišćenja, odnosno dok se ne potroši taj novac predviđen za to partnerstvo“.

Zbog svega ovoga sindikati najavljuu mogućnost izlaska na ulice.

„Zvanično još nismo odredili datum, ali se planira, čekamo odgovor bivšeg gradonačelnika Šapića i gospodina sekretara za javni prevoz da nam odgovore na naše zahteve i pitanja vezana za naše preduzeće“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare