Sindikat traži da vojnici idu u penziju sa 53 godine života i 40 godina staža

Vesti 14. mar 202316:29 9 komentara
Ministarstvo odbrane/arhiva

Vojni sindikat Srbije uputio je inicijativu ministru odbrane za izmene Zakona o Vojsci Srbije, na osnovu kojih bi se profesionalnim vojnicima omogućilo da odlaze u penziju pod istim uslovima kao podoficiri i oficiri do čina potpukovnika, sa navršenih 53 godine života i 40 godina staža, pošto imaju beneficiran radni staž.

„Veliki broj profesionalnih vojnika proveli su ceo radni vek služeći svojoj državi i vojsci, ali potpuno obespravljeno, kao građani drugog reda i prekarni radnici, diskriminisani u odnosu na svoje kolege podoficire i oficire do čina potpukovnika“, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da profesionalni vojnici koji navrše 40 godina penzijskog staža i 53 godine života, iz te službe ne mogu otići u penziju po osnovu Zakona o VS, već prema propisima PIO, sa navršenih 55 godina života, dok njihove kolege podoficiri i oficiri do čina potpukovnika po Zakonu o VS, ispunjavaju uslov za penzionisanje sa navršenih 53 godine života i 40 godina penzijskog staža.

Ističe se da nigde niko i nikada nije dao objašenje zašto profesionalni vojnici nisu obuhvaćeni tom odredbom i zašto i kako je moguće da neko, ko je radeći kao vojnik mnogo teže fizičke poslove od podoficira i oficira i stekao četrdeset godina radnog staža i navršio 53 godine života i dalje do 55 godina života, treba da obavlja vojnu službu.

Usvajanjem ove izmene i dopune, kako je navedeno, pre svega bi se otklonila neopravdana razlika, odnosno diskriminacija profesionalnih vojnika u odnosu na podoficire i oficire do čina potpukovnika, kao i da bi se u značajnoj meri popravila motivacija kod profesionalnih vojnika da u službi u VS ostanu ceo radni vek.

Sindikat je naveo da danas u VS radi značajan broj profesionalnih vojnika koji su učestvovali u ratu i prosto je dužnost države da im omogući da iz dugogodišnje službe u VS zasluže i penziju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare