Sindikat uputio dopis vladi, traže pregovore o povećanju cene rada prosvetara

Vesti 31. maj 202216:46
škola tabla sunđer učionica
N1

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka i da je povećanje zarada u januaru od sedam odsto već obezvređeno inflacijom i porastom cena i zatražio hitne pregovore o povećanju cene rada.

Čestitajući novi mandat predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Sindikat je zatražio pregovore o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Pročitajte još

Sindikat je sa tim zahtevom uputio dopis Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Solidarnu pomoć koja je data zaposlenima u obrazovanju u iznosu od 10.000 dinara, vidimo kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini“, piše u saopštenju.

Kako se ističe, iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u protekle dve godine pandemije, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret, zbog toga što Vlada daje preporuke lokalu za isplatu pomoći.

„Država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. godine odložena primena platnih grupa i razreda, a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu“, dodaje se u saopštenju.