Sindikat: Zvanično zaživelo penzionisanje profesionalnih vojnika

Vesti 22. jul 202211:445 komentara
Pixabay

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je penzionisanje profesionalnih vojnika i zvanično zaživelo, što je bio jedan od glavnih ciljeva tog sindikata Srbije od samog osnivanja.

Pročitajte još

Podsetili su da je pomak ostvaren 2017, na javnoj raspravi o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, kada je faktički izdejstvovano da se ugovor profesionalnim vojncima može produžiti i nakon 40 godina starosti, pa i do 53. godine, nakon čega je nastavljena borba da se ugovori mogu produžiti do sticanja prava na penziju.

Naveli su primer svog kolege iz sindikata Srđana Kostića, kojem je u januaru 2018. istekom ugovora prestala služba u Vojsci Srbije, da bi se usvajanjem izmena i dopuna Zakona o Vojsci Srbije omogućilo da mu se služba nastavi u junu iste godine.

„Nakon ovoga, ugovori na određeno vreme su produženi dok Srđan nije ostvario 35 godina staža i 55 godina starosti, čime je zadovoljen uslov za njegovo penzionisanje“, naveli su iz sindikata, ističući to kao pozitivan primer.

Ocenili su da, kao najmasovnija kategorija lica u Vojsci Srbije, profesionalni vojnici daju nemerljiv doprinos operativnoj sposobnosti vojske i da im je zato neophodno regulisati status.

Komentari

Vaš komentar