Sindikati Sloga: Radnici Pošte Srbije prekidaju obustavu rada uz strog nadzor sporazuma

Vesti 22. nov 202312:48 102 komentara

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da je doneta odluka o prekidu obustave rada u JP Pošta Srbije, kao i da će se rad nastaviti od četvrtka, 23. novembra.

„Na zboru radnika, održanom u Pošti 21101 u Novom Sadu, oko 50 radnika koji su i dalje u obustavi rada je, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije, donelo odluku da prekinu obustavu i nastave sa radom od četvrtka, 23. novembra. Ova odluka prati uslov stroge provere ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave“, stoji u saopštenju.

Povezane vesti

Radnici su naglasili da će, ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su do sada učestvovali u obustavi rada, ponovo prekinuti rad i ovoga puta izići na ulice.

Stefan Mitrović, jedan od poštara, rekao je za N1 da postoje indicije, odnosno da su načuli da jednom kolegi, kom ističe ugovor na određeno vreme, on neće biti produžen, jer je učestvovao u obustavi rada. Mitrović je preneo da nije ispunjen prvi zahtev za povećanje zarade od 30 posto, a rekao je i da će poštari pomno da prate da li se poštuju tačke sporazuma (poništavanje disciplinskih mera udaljavanja od posla i sl), i da su u protivnom spremni na novu obustavu rada, ali ne, kako je dodao, na svojim radnim mestima. Detaljnije u videu iznad.

„Obustava rada nezadovoljnih radnika JP Pošta Srbije je započeta 24. oktobra sa zahtevima za povećanje broja radnika, povećanje plata za najmanje 30%, prekida diskriminacije prema zaposlenima, i zvanične garancije od Vlade Srbije za ispunjenje ovih zahteva“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je Vlada Srbije 15. novembra potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima, dogovorivši isplatu jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, do 25. novembra, i obećavši povećanje plata od 10 posto od 1. novembra ove godine, s dodatnim povećanjem od 1. januara 2024. Takođe je dogovoreno povećanje plata za zaposlene u administraciji, izuzev rukovodstva, za 10 posto, počev od 1. januara 2024.

„Radnici JP Pošta Srbije izrazili su očekivanje odgovorne realizacije sporazuma i upozorili na ozbiljne posledice ukoliko se rokovi i obaveze ne ispune kako je dogovoreno“, upozorava se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare