Sinhronizovano i jednoglasno – Skupštine Srbije i RS zaštitile ćirilicu zakonom

Vesti 15. sep 202119:16 > 22:3714 komentara

Po hitnom postupku, sinhronizovano i jednoglasno, skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirilice. Vlast poručuje da se ovim zakonom samo čuva pismo koje gubi trku sa drugim pismima, bez ugrožavanja prava manjina i diskriminacije latinice.

Sednica posvećena očuvanju ćirilice imala je neuobičajen početak, predsednik parlamenta Ivica Dačić upozorio je poslanike da rasprava može i mora da traje do 15 časova, jer je za taj termin tempirano usaglašeno izglasavanje ovog Zakona u Beogradu i Banjaluci.

Bilo da je jednoglasno usvajanje završeno aplauzom ili udarcem čekića, obe skupštine u roku su odgovorile na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, da se ćirilica zaštiti zakonom i da to bude ozvaničeno na praznik. Ministarka kulture poručila da je srpsko pismo iz različitih razloga gubilo trku sa ostalim pismima, sada moraju da je koriste svi koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala, a ukoliko je privatni privredni subjekti budu favorizovali, biće nagrađeni poreskim i drugim olakšicama.

Povezane vesti:

Gojkovićeva kaže novi zakon ne ugrožava nacionalne manjine i ne diskriminiše latinicu.

„Sve je to vrlo jasno definisano i napravljena je ograda da se razveje strah, ako treba da se uopšte pojavi doza straha od pokušaja da se očuva jedno pismo kojim ja pišem od rođenja“, rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

A član Predsedništva BiH Milorad Dodik objasnio je da ni novi praznik, ni novi zakon, nisu upereni protiv drugih naroda u BiH i da je spreman da to dokazuje na svaki način.

„Uspeli smo da legalizujemo da evo mi ovde danas imamo pravo na to, neki mlađi uopšte nemaju pojima kako je to bilo teško pre samo 10 godina, niste smeli da pomenete, a kamoli da ovako nešto stavite na dnevni red“, rekao je Dodik.

Primena novog zakona o očuvanju ćirilice u Srbiji počinje za šest meseci. U Republici Srpskoj taj zakon prvo mora da potvrdi Veće naroda, a Klub Bošnjaka već je, zbog, kako kažu, diskriminacije, najavio veto. Ako se tekst ne usaglasi, konačnu reč o tom zakonu daće Ustavni sud RS.

Komentari

Vaš komentar