Šinković: Izostalo čak i izvinjenje novinarki N1, umesto toga – laži na mrežama

Vesti 06. jan 202109:48 > 11:40 14 komentara

Zabrinjava činjenica da nijedna institucija Pokrajinske vlade nije reagovala povodom zabrane ekipi N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu, kaže Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). "Ako ništa, neko je mogao da uputi izvinjenje, kaže da je došlo do propusta i tako amortizuje situaciju", dodaje. Šinković kaže da je umesto toga na delu plasiranje laži o novinarki N1 Nataši Kovačev, koja, kako kaže, po mišljenju mnogih, radi vrlo kvalitetno posao.

Na društvenim mrežama se pojavila lažna vest da je novinarka N1 Nataša Kovačev, kojoj nije dozvoljeno da uđe u portu crkve u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji. Ona nikada takvu izjavu nije dala i radi se o lažnoj vesti. Za taj navod ne postoji dokaz, niti su ga pružili profili koji šire ovu sliku, iako ih je više korisnika pozvalo da navedu izvor, naveo je portal FakeNews Tragač.

„Ovo što se sada dešava Nataši je suštinski prljava kampanja, koja je izuzetno opasna i dovodi do toga da možete računati i na napade na terenu, upravno zbog toga što je to kompleksna prica… Ova objava spaja dve izuzetno bitne teme srpske društvene scene, položaj Srpske pravoslavne crkve i pitanje migranata, i to je vrlo opasno… Tu se apeluje na emocije, kada hoćete da pokrenete kampanju protiv ljudi, u ovom slučaju protiv Nataše. Ja čak ne volim da kažem da je to lažna vest, to je laž najobičnija, kampanja protiv novinarke koja po mojoj i proceni mnogih, radi izuzetno kvalitetan posao“, kazao je Šinković u Novom danu na N1.

Šinković kaže da je „najskandalozniji momenat“ osim zabrane ulaska u dvorište crkve, nedostatak reakcije pokrajinskih institucija.

Povezane vesti

„Onih koji su na događaj pozvali. Priča da su vam bile potrebne akreditacije nisu tačne, to nikada nije bila praksa pokrajinskih organa. Ako vam treba posebna akreditacija, to uvek vrlo jasno stoji u samom pozivu, da pošaljete neke podatke. Čak i da jeste bila potrebna, Nataša, kao i novinari koji prate rad pokrajiskih službi imaju svoje godišnje akreditacije, tako da ta tvrdnja da vam treba posebna prijava, ne stoji. Ne postoji nijedan razlog da kad dođete na događaj od javnog značaja, da vam neko ne dozvoli pristup. To je direktno mešanje u autonomiju i integritet novinara koje utiče na njihov rad“, naglasio je Šinković.

Smatra i da je neka od institucija mogla da uputi izvinjenje makar, da je došlo do propusta, i tako, kako kaže, amortizuje situaciju.

Na pitanje da li je ova zabrana iskorišćena za promociju Irineja bačkog, s obzirom da SPC nema novog patrijarha, Šinković kaže da ne bi to porcenjivao, jer ne prati dešavanja vezana za crkvu.

„Pretpostavljam da je to iskorišćeno za unutrašnje potrebe crkve, ali ne bih ulazio u to kakvu ulogu ima i da li je to deo unutrašnje kampanje, jer se ne bavim temama religijske organizacije. Ponoviću samo da šta god da je bila intencija SPC i Eparhije Bačke, da to jeste kršenje autonomije i integriteta novinara i tu nema sumnje“, kazao je predsednik NDNV-a.

Na snazi je politika ili-ili

Prema njegovim rečima, u Srbiji je od 90-tih godina na sceni „politika ili-ili“.

„Podela na mi i oni, na izdajnike i patriote. A takva podela prisutna je i u medijskoj sferi, okupljanje oko grđanskih vrednostima izostaje, i to vidite u svim sferama i na svim nivoima“, ocenio je Šinković.

Međustranački razgovori stranaka opozicije i vlasti, kaže, najbolje govori u kom stanju se nalazimo.

„Vama su potrebni mehanizmi za razgovor van institucionalnih okvira. Dakle, nisu vam institucije mesto za razgovor, nije vam skupština mesto za razgovor, jer nema dijaloga, džaba vam Ministarstvo dijaloga kada ne vidimo čemu to služi. Sve je lepo na papiru, ali Srbiji to ne može da se desi suštinski bez iskrene političke volje“, smatra sagovornik N1.

Jedan od problema je, navodi, što se sve u javnim politikama shvata emotivno.

„Nije sporno kada kažete da mi nećemo sa odrešenom političkom opcijom, ali mislim da je osnovni problem jer se sve posmatra lično i vrlo emotivno. Kada u svaki segment uključite emocije, imate problem. Ne možete voditi javne politike kada sve svodite na emocije. To se dešava u Srbiji. Pogledajte kampanje koje se vode protiv novinara, ne govori se o tome kako se izveštava, nego o ličnim stvarima, na opskurnim sajtovima i u tabloidima se pojavlju lične fotografije i podaci, na osnovu toga se pokusava da diskreditujete neko na javnoj sceni“, objašnjava Šinković.

On pravi i jasnu razliku između napada na novinare i političare i javne funkcionere.

„Da li je vređanje kada se govori o aferama, kada iznosite tačne informacije koje nisu u skladu sa stavovima Vlade Srbije. To je moj posao kao novinara, da vam ukazujem na probleme, na neslaganje podataka, to je posao. Kodeks novinara jasno kaže da imate pravo na privatnost, ali kada ste javni funkcioner, to pravo na privatnost je vama suženo, a svakako imam pravo da vam postavljam nezgodna pitanja. I to je opet ono, sve se shvata lično, problem u politici generalno na terenu, kada postavljate pitanje, to se shvata kao da ja, Norbert Šinković, postavljam pitanje, a ja ne pitam u svoje ime, nego u ime dela društva, to je moja profesionalna obaveza, da isključim tu subjektivnu stranu, i to treba ponavljati stalno“, kaže Šinković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare