Sirene na severu Kosova, čule se i detonacije, građani „branili“ zgrade opštine

Vesti 06. dec 202214:35 > 15:48 131 komentara
Tanjug/ Ivan Radulović

U Zubinom Potoku su se u utorak čule sirene za uzbunu. RTS je objavio da se u centru okupilo nekoliko stotina Srba koji su protestovali zbog namere članova opštinske izborne komisije da u pratnji policije uđu u zgradu Opštine. Sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i istakao da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima "kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora".

Pročitajte još:

Nešto posle 13 časova došlo je do incidenta u Zubinom Potoku, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, a u čemu ih je sprečila grupa građana, potvrdio je za KoSSev predsednik GI za Zubin Potok i doskorašnji odbornik u ovoj opštini, Milija Biševac.

Novi članovi opštinske izborne komisije za četiri opštine na Severu, kako su i najavili dan ranije, pokušali su danas da dođu u prostorije ovih ustanova na Severu. Na osnovu još nepotvrđenih informacija sa terena, oni su prvo došli u opštinu Zubin Potok i to u pratnji policije. Ubrzo po njihovom dolasku začule su se sirene u ovoj opštini, posle čega se ispred prostorija OIK-a okupila i veća grupa građana.

Biševac je za Kossev rekao da građani nisu dozvolili zauzimanje prostorija, kada je intervenisala i policija.

Prema njegovim rečima, policija je navodno koristila i šok bombe, što su mu, dodaje, potvrdili okupljeni građani. On je kazao da su se sirene za uzbunu utišale onda kada su predstavnici izborne komisije i policija, napustili zgradu opštine.

Upad u prostorije u Severnoj Mitrovici

Posle sirena, u Kosovskoj Mitrovici su se čule i detonacije, javlja dopisnik RTS-a. Vrata sedišta opštinske izborne komisije su pod katancem, polomljena su stakla na nekim od prozora a u blizini mesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Severnu Mitrovicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na Tviteru objavio fotografije vandalizovanih prostorija opštinske izborne komisije u Mitrovici, navodeći da se nastavlja Kurtijev teror nad Srbima.

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, posle čega su se građani oklupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja dopisnik RTS-a. U ovom mestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Petković: Kurti poslao policiju s dugim cevima

Petković je ranije saopštio je da današnja akcija predstavlja „najbrutalniju demonstraciju sile i izazivanje novih tenzija i provokacija od strane Prištine“, koju optužuje da nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede „svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu“.

On je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti režirao i tempirao da se ovo desi dok se u Tirani održava samit EU- Zapadni Balkan.

„Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine“, naveo je Petković.

Dodao je da je namera Kurtija da nasiljem i oružjem „preotme četiri srpske opštine na severu“ i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike.

„Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima“, zaključio je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare