Siromašni poslednja rupa na svirali: Novac za ugrožene ode i na limarske radove

Vesti 29. jan 202310:448 komentara

Socijalna zaštita je poslednja rupa na svirali svakoj vlasti u Srbiji, izjavila je u Novom danu TV N1 novinarka portala 021 Gorica Nikolin, koje je pisala o nalazima Državne revizorske institucije (DRI) o nenamenskom trošenju 1,9 milijardi dinara namenjenih za najugroženije građane.

Naime, izveštaj DRI pokazuje da Ministarstvo ne zna, niti se trudi da kontroliše kako je proteklih godina jedinicama lokalne samouprave podelilo 1,9 milijardi dinara u svrhu socijalne zaštite.

POVEZANE VESTI:

Nalazi revizora su poražavajući – novac se deli nepravično i bez jasnih kriterijuma, a ne postoji kontrola trošenja, što znači da nadležni organi uopšte ne znaju da li oni koji su najugroženiji zapravo dobijaju pomoć za koju je novac namenjen.

„Stičem utisak da je to zato što se rukovodi novcem koji ne ide iz vašeg džepa“, rekla je Nikolin.

Ukazala je, međutim, da je izeštaj DRI pokazao i da Ministarstvo često kasni sa ispatom novca, tako da lokalne samouprave, s jedne strane, imaju malo vremena da taj novac potroše u zakonom propisanom roku, a s druge strane, mesecima ne mogu da pružaju usluge socijalne zaštite na zakonit način.

Dodala je i kako ne postoji nikakva baza, tako da se ne zna koje se usluge finansiraju i koliko korisnika ima.

Navodeći primere nenamenskog trošenja sredstava, Nikolin je navela da je opština Bela Crkva deo tog novca iskoristila za građevinski materijal i limarske radove, dok je opština Senta taj novac na kraju iskoristila za isplatu jednokratne pomoći, što, kako je istakla, nije namenski transfer.

Novinarka portala 021 rekla je i da Ministarstvo rada ima rok od 90 dana da se „opravda“ DRI-ju, ali je istakla i kako ne veruje da će se bilo što promeniti.

Direktorka u Sečnju spustila loptu da zaštiti decu

POVEZANE VESTI:

Nikolin je pretodnih dana pratila i slučaj u Sečnju, gde direktorka škole nije dozvolila da se u školskim prostorijama obavi verski obred za Svetog Savu. Rezanje slavskog kolača u prisustvu sveštenika ipak je obavljeno nakon pobune meštana.

Gošća Novog dana je rekla kako iskreno ne vidi ništa loše u potezima direktorke, i podsetila je kako je, u vreme kada je ona išla u školu, Sveti Sava proslavljan svečanom priredbom, ali bez verskog obreda.

Nakon što se, kako je rekla, „digla hajka na direktorku“, pokušala je sebi da objasni da smo ipak i dalje vrlo tradicionalno društvo, ali je dodala da je i dalje upitno da li je reakcija trebalo da bude tog obima.

Nikolin je pozdravila izjave direktorke škole koje su, kako je istakla, naknadno smirile strasti.

„Čini mi se da je to uradila u najboljem interesu dece. Deca ne treba da trpe ovakav medijski diskurs“, poručila je Nikolin.

Antivakseri dobili odgovore, ali odbijaju da u njih veruju

Ona se osvrnula i na svoj tekst o tome zašto je baš u Novom Sadu najmanji obuhvat vakcinacije dece MMR vakcinom.

Podsetila je da je Dom zdravlja Novi Sad najveći u Srbiji, kao i da je poslednjih godina ostao bez dosta pedijatara koji su otišli u penzoiju, a koji su dobro radili s roditeljima.

„Tu je bila i pandemija i uticaj pandemije. Kada nemate ljude koji dolaze na preventivni pregled, nećete imati decu koju primaju MMR“, rekle je ona.

Poručila je i da roditelji imaju pravo da postavljaju pitanja o nedoumicama koje imaju u vezi sa vakcinacijom, ali da kad dobiju razuman odgovor, utemeljen na nauci, onda ne mogu da tvrde da nisu informisani.

Vi ste dobili odgovor, samo odbijate da u njega verujete, zaključila je gošća Novog dana.

Komentari

Vaš komentar