Uklonjene barikade na Kosovu, ranjeni muškarac van životne opasnosti

Vesti 14. okt 202108:29 > 17:20 61 komentara

Srećko Sofronijevijć, koji je ranjen u akciji policije na severu Kosova, i dalje je na intenzivnoj nezi bolnice u Kosovskoj Mitrovici - u teškom je stanju, ali van životne opasnosti, saznaje N1.

Kako javlja reporter N1, nakon jučerašnjih incidenata, u severnom delu Kosovske Mitrovice od jutros je mirno, a uklonjene su i barikade koje su bile postavljene na lokalnim putevima.

Prema njegovim rečima, građani su zabrinuti zbog budućih ulazaka snaga specijalne policije i svi strahuju od eskalacije nasilja.

Takođe, neki smatraju da je ovo vid predizborne kampanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da je želeo da biračima pošalje poruku da niko nije zaštićen, pa ni Srbi sa severa Kosova.

Građani različito posmatraju situaciju. Dok jedni kažu da se ne plaše, drugima incident u kojem su se demonstranti sukobili sa policijom nije bio nimalo naivan.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da srpski i albanski kriminalci savršeno sarađuju i da je pogrešno da se „borbi Prištine protiv organizovanog kriminala daje nacionalna konotacija ili da se ona politizuje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje N1 o tome kako će zaštiti Srbe na Kosovu, nije precizirao detaljno, ali je rekao da se sigurno neće predati.

„Onda kada shvatite da ste kao zemlja saterani, imate u britanskoj vojnoj doktrini kao pacov u uglu i da ne možete da se sklonite. Ostaje vam samo ili da se sklonite ili da se borite. Već sam rekao predaja nije opcija. i nam ostaje da se boirimo za svoj narod, a na nekim drugima je da razmisle da opravdavaju divljanje Albanaca na severu Kosova ili neće. Što se mene tiče, koliko god u teškoj situaciji da smo ja znam šta je nama činiti. Mi ćemo, da ponovim, zaštititi naš narod. Tačka. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, rekao je Vučić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kazao je da se nigde u svetu ne sprovodi inspekcija uz duge cevi i da se nigde demonstranti, kako je Priština predstavila srpski narod, ne razbijaju puščanim mecima. Ali, niko nije rekao da li će zbog incidenta Srpska lista napustiti Vladu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, već protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje.

Podsetimo, do incidenata je došlo u Zvečanu i u Kosovskoj Mitrovici gde je policija, kako je sapšteno, „sprovodila akciju protiv krijumčarenja robe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare