Situacija se stabilizuje, ali pojedini građani evakuisani, kuće poplavljene…

Vesti 20. jan 202319:093 komentara

Iako se situacija sa poplavama u pojedinim delovima zemlje polako stabilizuje, vanredna situacija je proglašena u sedam gradova i opština. Zbog obilne kiše i izlivanja reka, pojedini građani su evakuisani iz svojih domova. U Novom Pazaru je pronađeno telo muškarca kojeg je odnela reka. Za drugom nestalom osobom se i dalje se traga.

Vanredna situacija. Obilne padavine Novom Pazaru nisu donele samo to, već i izlivanje reka, evakuaciju stanovništva, poplavljene kuće, zemljište. Spasilačke ekipe i nadležni su tokom cele noći pratili situaciju na nabujalim rekama.

„Vodostaj se smanjuje, znatno su smanjeni vodostaji sve tri reke koje su juče bile poplavile područje. Nažalost, imali smo nesrećan slučaj gde su dva naša sugrađanina izgubila život“, priča Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Povezano:

Situacija se poboljšava i u Prijepolju, gde je zbog porasta Lima, takođe proglašena vanredna situacija. Međutim, predsednik opštine Vladimir Babić kaže za N1 da im je sneg doneo dobro.

„To je prouzrokovalo da Lim prestane sa rastom, štaviše od jutarnjih sati je u stalnom opadanju na 3-4 centimetara po satu. Trenutno je negde na 365 centimetara, što nas ohrabruje i nadamo se da je najteža noć iza nas i da će ostalo biti mnogo lakše“, navodi Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje.

Lakše za sada nije u Kuršumliji. U naselju Mikuljana je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se stanovnici snabdevaju vodom. Pored tog grada, zbog izlivanja reka i obilnih padavina – vanredno je i u Sjenici, Tutinu, Brusu, Prokuplju. Poplave su paralisale i pojedine puteve.

Kritično je i na severu Kosova. U naselju Bošnjačka mahala, voda je „zarobila“ pojedina domaćinstva, evakuisano je više od 100 porodica. Izlivanje Ibra slično je donelo i opštini Zubin Potok, gde je proglašena vanredna situacija.

„Praktično je sada poplavljeno sve što je u blizini reke Ibar. Nabujali su svi potoci, situacija u Kosovskoj Mitrovici je takva da se tokom noći Ibar povukao, međutim, očekuje se da vodostaji ipak porastu, tako da su sada građani i opštinske strukture u pripravnosti. Prema zvaničnim informacijama, sinoć je evakuisano oko 120 porodica iz Bošnjačke mahale“, prenosi Ana Marija Ivković, novinarka iz Kosovske Mitrovice.

U Zvorniku se izlila Drina. Iako nivo pojedinih reka opada, ima i onih koje se ne smiruju. Vrbas, Una, Sava rastu. Nadležni iz sektora za vanredne situacije kažu da su spasilačke ekipe na terenu, u pripravnosti zbog poplava.

Komentari

Vaš komentar