Situacija u Novom Pazaru zabrinjavajuća, vakcinacija prioritet

Vesti 16. mar 202117:43 2 komentara
Novi Pazar
N1

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru više nije nestabilna, već zabrinjavajuća, a pored poštovanja predloženih mera, prioritet u narednom periodu biće povećanje broja vakcinisanih, zaključeno je na sastanku Stručno-operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić izjavio je da se poslednjih sedam dana beleži porast broja inficiranih i hospitalizovanih s težom kliničkom slikom.

On je podsetio da je na bolničkom lečenju 170 pacijenata, dok je broj pozitivnih ili onih koji su bili u kontaku sa obolelim, a leče se u kućnim uslovima, zvanično 578.

„Nemamo podatke o tome koliko se još građana leči u privatnim ambulantama i kući, a znamo kako su nas takvi pacijenti prošle godine iznenadili. Da se ne bi to desilo, apelujemo na sve koji osećaju simptome da se jave kovid ambulanti“, poručio je Spahić.

On je kazao da u Opštoj bolnici ima oko 350 mesta za kovid pacijente, a da u Specijalnoj bolnici Novopazarska Banja još 100 i istakao da u toj ustanovi nema kiseonika.

Gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da je sa 6.384 vakcinisane osobe Novi Pazar koji sa okolinom ima oko 70.000 stanovnika, medju gradovima sa najslabijim odzivom za imunizaciju iako je ona jedini način za pobedu pandemije.

„Zato apelujem i molim da se što više njih vakciniše. Omogućeno im je i da se bez zakazivanja i prijavljivanja vakcinišu, a narednih dana ćemo otvoriti i dva punkta u seoskim ambulantama kako bismo došli i do žitelja ruralnih krajeva. Ti punktovi će se premeštati iz sela u selo“, rekao je Biševac.

Za 15 dana marta u Novom Pazaru je umrlo 15 osoba od posledica izazvanih koronavirusom, a u zdravstvenim ustanovama od početka meseca hospitalizovan je 231 pacijent oboleo od zarazne bolesti kovid-19 koju izaziva taj virus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare