Skaj ili Skajp – ne zna se ko je sve koristio, iz MUP poručuju – trebaće vremena

Vesti 06. avg 202119:06 37 komentara

Skaj ili Skajp? Kako god da su predstavnici vlasti imenovili aplikaciju za šifrovanu komunikaciju, i dalje ne znamo ko je tu aplikaciju koristio. Predsednik je o njoj govorio tri meseca pre hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka, dakle pre skoro godinu dana. Iz policije sada kažu - imaju neka saznanja, ali poručuju - biće potrebno vreme.

U februara ove godine počela je istraga protiv kriminalne grupe koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković. O zločinima koje su činili pričalo se i mesecima pre toga.

„I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skajpa nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio…“, izjavio je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

Preko aplikacije Skaj pripadnici kriminalne grupe razmenjivali su poruke i fotografije – na kojima su zabeleženi zločini koje su činili.

„Ja sam prvih pet dana kad se to pojavljivalo u javnosti… Ja kažem taj Skajp, oni me ispravljaju – nije to Skajp, to je Skaj… Ne znam šta je Skaj al’ dobro“, objašnjava Vučić.

„A plašim se da neki jesu…i iz političkog života. Ali to ćemo da saznamo u narednim danima i nedeljama“, dodao je.

Ko su „neki“ iz političkog života? Neka operativna saznanja o korisnicima Skaja postoje, rekao je ministar unutrašnjih poslova. Objašnjava da ni jedna bezbednosna struktura u Srbiji ne poseduje server već je neophodno da se obrati Evropolu. To je kaže dug i strpljiv proces.

„Da će nam trebati meseci da dođemo do svih potrebnih informacija. U ovom trenutku ne mogu da vam kažem ko je i da li je neko koristio Skaj telefon. Imamo određena operativna saznanja i postupamo po njima, dakle saznaćemo“, kazao je Aleksandar Vulin.

Kaže i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo da njeno korišćenje bude krivično delo, ne znajući da će ista biti srušena.

Iako sama po sebi nije nelegalna, aplikacija Skaj je masovno korišćena u kriminalnim krugovima širom sveta, objašnjava Bojana Pavlović iz portala KRIK. Kaže na osnovu detalja optužnice poznato je da je grupa Veljka Belivuka preko nje komunicirala sa nekim iz države.

„I oni koriste ime Papić bez nekih detaljnih objašnjenja, ali možemo da pretpostavimo da je reč o Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala“, navela je Pavlović.

Međutim, postoje neka pitanja na koja istraga za sada nije odgovorila.

„Osim onih radnji koje se isključivo vezuju za kriminalni klan. Dakle, ubistva, otmice, silovanja, to je ono čime se optužnica bavi a ono što u njoj nedostaje jesu te političke i policijske veze bez kojih ovaj klan ne bi mogao da funkcioniše“, dodaje novinarka.

Ostalo je nejasno i kako je klan mesecima ubijao tokom istrage, naočigled policije i BIA koja je ih je pratila.

Komentari (37)

Vidi sve komentare