Škaljarski klan ostao bez predvodnika, u mafijaškim obračunima stradalo 60 ljudi

Vesti 09. sep 202219:19 6 komentara

Vođa Škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić ubijen je u Istanbulu u četvrtak uveče, potvrđeno je za crnogorski portal Vijesti u Upravi policije. Detalji o tom slučaju zvanično još nisu saopšteni, a sumnja se da je ubistvo organizovao suparnički Kavački klan.

Povezane vesti:

Jovan Vukotić je Srbiji i Crnoj Gori označen kao vođa Škaljaraca, ozloglašene kriminalne grupe koja je još od 2014. godine u krvavom sukobu sa Kavačkim klanom. Posle međunarodne poternice, a potom i optužnice Crne Gore za organizovanje mafijaških likvidacija, sredinom 2021. godine gubi mu se svaki trag.

„Na osnovu Skaj poruka koje su dostavljene optužen je da je podstrekivao na ubistvo svojih suparnika, tj. vođa Kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, i da je za njihovo ubistvo nudio čak četiri miliona evra. Od tada Vukotić je u bekstvu“, kaže novinarka KRIK-a Jelena Radivojević.

Vukotić je bio stalna meta suparničkog klana, a istraga će pokazati da li ga je, kako se sumnja, baš to koštalo glave u Turskoj.

„Prema prvim informacijama, dok se Vukotić vozio kroz predgrađe Istanbula, pogodio ga je metak plaćenog ubice koji je zapuca sa motora u pokretu. Poslednjim pokretima Jovan Vukotić pokušao je da odveže sigurnosni pojas i još jednom izbegne smrt, međutim meci su bili brži. Ubijen je pred detetom i trudnom suprugom“, pisao je nedeljnik Vreme o ubistvu.

Uprkos hapšenju ključnih ljudi i međusobnim likvidacijama, obračuni dva klana, u kojima je za osam godina stradalo više od 60 ljudi, nisu prestali.

„Kriminalci kada se obračunavaju međusobno, to ne znači da ima manje kriminala, zapravo je obrnuto i ima ga više. To se uvek završava tako što te sukobljene grupe u nekom trenutku nađu neki zajednički interes, ili jedna prevlada. Neminovno je da će se to desiti i ovde“, rekao je novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Presretanje komunikacije preko Skaj aplikacije izbacilo je kriminalne klanove iz koloseka i one koji nisu završili iza rešetaka primoralo da krenu u bekstvo, a isplivale su i njihove veze u policiji i državnom vrhu.

„U Srbiji Kavački klan je imao veliku podršku u policiji. Godinama smo pisali o vezama Dijane Hrkalović i policijskih službenika sa njima. U Crnoj Gori veće veze sa policijom ima Škaljarski klan, tamo se vode istrage protiv policajaca koji su pružali direktnu podršku klanovima. To je sistemska stvar – država je stavljena u ruke kriminalcima, više nema nikakvu funkciju zaštite svojih građana“, kaže Radivojević.

Ubistvom Vukotića u Istanbulu, a dve godine ranije i Igora Dedovića, jedna od dve kotorske kriminalne grupe prisutne u Srbiji i Crnoj Gori – Škaljarski klan, ostala je bez predvodnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare