Ski centar Brezovica prešao u finansijski i pravni sistem Kosova

Vesti 19. jan 202216:45 > 17:13 26 komentara
N1

Agencija za privatizaciju Kosova i opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, pa je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu, rekao je za RTV Kim odbornik u SO Štrpce, Slaviša Vasiljević.

Da je društveno preduzeće Brezovica u „funkciji i punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova“ potvrdio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, a iz opštine Štrpce je za RTV Kim saopšteno da je „fiskalizacija bila obavezna jer bi rad Ski centra bio doveden u pitanje da do nje nije došlo“, prenosi KoSSev.

Slaviša Vasiljević je kazao da je Ski centar Brezovica u vlasništvu Ineks intereskport Beograd i Skijališta Srbije stavljen pod kontrolu Agencije za privatizaciju Kosova krajem 2020. godine, te da je imenovan privremeni Upravni odbor, da bi se u međuvremenu u proces uključila i opština Štrpce, pa je početkom ove godine imenovan novi Upravni odbor sastavljen od srpskih i albanskih članova.

„Očigledno da tada to nije urađeno u koordinaciji sa opštinom Štrpce, odnosno, tada je opštinska vlast ćutala u vezi svih tih procesa koji su se dešavali. Međutim, sada je očigledno da je sve urađeno u koordinaciji sa opštinom, s obzirom na to da se Dalibor Jevtić oglasio. Imenovan je novi Upravni odbor koji je pod direktnom kontrolom Dalibora Jevtića, a sve u koordinaciji sa kosovskom Agencijom za privatizaciju“, rekao je on.

Za predsednika Upravnog odbora imenovan je Bojan Savić. On je za RTV Kim saopštio da „trenutno ne može da daje izjave pošto je na putu“, ali da će to „možda uraditi večeras ili sutra“.

Iz pres službe opštine Štrpce za RTV Kim je potvrđeno da je Ski centar Brezovica fiskalizovan „u skladu sa važećim zakonskim regulativama“.

„Unazad neko vreme je došlo do akcije finansijske policije kao poreskih insititucija Kosova, usled činjenice da nije bilo tragova finansijskog poslovanja Ski centra. To je imalo za posledicu pokretanje krivičnih prijava protiv određenog broja zaposlenih u Ski centru. Fiskalizacijom rada Ski centra samo je urađeno ono što je zakonska obaveza, a sa druge strane sprečeno dovođenje u pravni rizik zaposlenih u njemu“, navedeno je u odgovoru za RTV Kim iz te lokalne samouprave.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, je danas u pratnji ministarke ekonomije Artane Rizvanoli i ministra finansija, rada i transfera, Hekurana Muratija, obišao Kosovsku agenciju za privatizaciju i pohvalio je za četiri uspeha, među koje je uračunao i „aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica“.

„Uspeh je i aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica koje je stavljeno u funkciju u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Pošto se čini da se fiskalizacija uvodi u okviru zakona, formalizacijom ovog preduzeća je otvoren put za investicije za ovaj veoma važan turistički centar za Kosovo“, rekao je Kurti.

Međutim, odbornik Vasiljević je istakao da je ovo samo početak transformacije Ski centra Brezovica.

„Sledeća faza je, a to je najavio i novi gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, u svom inauguracionom govoru, da se kroz javno-privatno partnerstvo transformiše preduzeće, odnosno da se imovina oduzme od prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport iz Beograda i Skijališta Srbije i da pripadne kosovskoj opštini Štrpce. To je u sledećoj fazi. Ono što je učinjeno ovih dana je da je preduzeće ušlo u proces fiskalizacije i da posle 22 godine funkcioniše u okviru pravnog i finansijskog sistema Kosova“, naveo je on.

Iz Opštine Štrpce poručuju da je ideja lokalne samouprave da se Ski centar u potpunosti stavi pod njenu nadležnost.

„Zakonski je to moguće, ali je potrebna politička volja i podrška. Jedino je to način da se obezbedi stabilnost i omogući budući razvoj Ski centra kroz javno-privatno partnerstvo. Na tome će se insistirati. Nikakva privatizacija ili druga rešenja koja isključuju lokalnu samoupravu neće biti prihvaćena“, naveli su iz lokalne samouprave.

Nadležni su sigurni da Ineks intereksport ima svoj stav o Ski centru Brezovica, ali primećuju da nije na njima da ga komentarišu.

„Za nas je važno da interesi radnika budu u potpunosti zaštićeni, da se uvede red, kako u finansijskom, tako i u svakom drugom smislu. Radnici su do detalja upoznati sa procesom fiskalizacije i činjenicom da će doprinose primati preko svojih bankovnih računa bez ikakvih umanjenja u odnosu na dosadašnja primanja, naprotiv. Dodatno, otvoriće se i nova radna mesta za sezonske radnike što je svakako dobro“, poručuju iz opštine Štrpce.

Međutim, odbornik Slaviša Vasiljević naglašava da je sve urađeno na netransparentan način.

„Verovatno je u suprotnosti sa interesima zaposlenih, interesima prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport i Skijališta Srbije. Netransparentan je način, jer nije pitana ni Skupština opštine Štrpce, ni druge institucije. Urađeno je potpuno krišom, a sve ono što nije transparentno, nije u interesu građana Sirinićke Župe“, kazao je on.

Ono što takođe zabrinjava meštane Sirinićke Župe je, kako Vasiljević kaže, naplata ulaza u skijalište. Naime, lokalcima se, kao i svim posetiocima, u novoj ski sezoni naplaćuje ulaz na Brezovicu.

Ski sezona na Brezovici je otvorena pre nekoliko dana, 15. januara. Kako kažu u Opštini Štrpce, kasnila je zbog fiskalizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare