Uslovi za ulazak u države koje su popularne zimske destinacije za građane Srbije

Vesti 01. mar 202214:19 > 10. mar 2022 16:34
N1/Lazar Lazić

Brojni ljubitelji skijanja u Srbiji i ove zime posećuju omiljene inostrane destinacije, a u turističkim agencijama koje su specijalizovane za zimski turizam kažu za portal N1 da je interesovanje građana za skijanje premašilo njihova očekivanja.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u države u kojima skija najveći broj građana Srbije, kao i dodatne informacije, poput uslova za decu, koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete zimski odmor na nekoj od popularnih skijaških destinacija izvan granica naše zemlje.

Povezane vesti:

Tekst se redovno ažurira, pa je na jednom mestu moguće pronaći sve informacije o izmenama uslova za ulazak državljana Srbije u zemlje sa liste. Treba napomenuti i to da su u nekim državama uvedene kovid propusnice bez kojih nije moguć pristup mnogim javnim mestima, kao što barovi, restorani, muzeji, bioskopi i slično, a koje je moguće dobiti na osnovu digitalnog zelenog sertifikata izdatog u Srbiji.

Veliki broj skijaša iz Srbije već tradicionalno posećuje zimske centre u Bosni i Hercegovini, koja za državljane Srbije ne propisuje posebne kovid uslove za ulazak u tu zemlju, a od 19. februara ulazak bez ograničenja dozvoljava i Slovenija. Državljani Srbije, uz kovid dokumenta, mogu kao turisti da uđu i u Austriju, Francusku, Švajcarsku i Bugarsku, a 1. marta svoje granice za državljane Srbije otvorila je i Italija.

skijanje, Bugarska, Bansko
Privatna arhiva

Bugarska je ponovo svrstala Srbiju među države u crvenoj zoni po opasnosti od zaraze koronavirusom, ali srpski državljani mogu ipak da ulaze u tu zemlju u turističke svrhe, objavilo je na svojoj internet stranici Ministarstvo zdravlja Bugarske.

Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u Bugarsku ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata: validan sertifikat o potpunoj vakcinaciji u poslednjih 270 dana, dokaz o preležanom kovidu-19 koji važi od 11. do 180. dana od dana testiranja, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je urađen u poslednjih 48 sati.

Sertifikat o primljenoj buster dozi nema ograničeno vreme trajanja, a deca do navršenih 12 godina starosti mogu da uđu u Bugarsku bez kovid dokumenata.

U Austriju ponovo samo sa PCR ili antigenskim testom

Ulazak u Austriju od 22. februara moguć je uz važeći 3G sertifikat, odnosno da je lice vakcinisano, izlečeno ili testirano. U tom slučaju nije potrebna niti registracija niti karantin.

Državljani Srbije mogu da uđu u Austrijuu ukoliko su u poslednjih 270 dana vakcinisani sa dve doze nekom od vakcina koje ta država priznaje (Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Sinofarm). Vakcina Sputnjik V nije priznata, dok Sinofarm važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao kovid propusnica prilikom boravka u toj zemlji.

Od vakcinacije buster dozom takođe ne sme da prođe više od 270 dana, uz uslov da je između te i prethodne vakcinacije prošlo najmanje 90 dana. Ulazak u Austriju moguć i uz PCR test ne stariji od 72 sata, dok antigenski test ne sme biti stariji od 24 sata.

N1/Nikola Kojić

U Austriju bez karantina mogu da uđu i državljani Srbije koji su preležali kovid-19 u prethodnih 180 dana, uz lekarsko uverenje ili potvrdu nadležnog organa na nemačkom ili engleskom jeziku. Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test za ulazak u Austriju, a od karantina su izuzeta i lica starosti između 12 i 18 godina, koja u zemlju ulaze pod nadzorom potpuno imunizovane osobe.

U hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, na žičarama i ski-liftovima, u ustanovama kulture, teretanama, frizerskim salonima, božićnim marketima i na drugim javnim mestima takođe važi takozvano 3G pravilo, dok je u Beču i dalje na snazi pravilo koje podrazumeva ulazak u pomenute objekte isključivo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji ili preležanom kovidu u poslednjih 180 dana.

Period važenja potvrda o vakcinaciji od 6. decembra skraćen je sa 12 na devet meseci od dana potpune imunizacije. Nakon isteka perioda od devet meseci biće potrebna još jedna doza vakcine da bi potvrda bila važeća. O kovid merama koje važe u Austriji možete se detaljno informisati na zvaničnom turističkom portalu.

N1

Kako je navela Ambasada Francuske u Beogradu, ograničenje putovanja u tu zemlju od 30. januara ne primenjuje se na građane Srbije koji su najkasnije devet meseci nakon druge doze neke od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Moderna i AstraZeneka) primile i dodatnu dozu RNK vakcine (buster doza).

Francuska dopušta ulazak i državljanima Srbije koji su primili dve doze vakcine Sinofarm, a zatim i treću buster dozu neke od mRNA vakcina (Fajzer ili Moderna). Ulazak bez kovid ograničenja dozvoljen je deci mlađoj od dvanaest godina.

Prilikom ulaska u Francusku neophodno je imati i popunjenu izjavu kojom se potvrđuje odsustvo simptoma infekcije kovidom-19 i kontakta sa zaraženom osobom kovidom-19. Izjavu možete preuzeti na zvaničnom sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Švajcarska ne priznaje samo vakcinu Sputnjik V

Državljani Srbije mogu da uđu i u Švajcarsku, ali samo ukoliko su vakcinisani sa dve doze nekom od vakcina koje ta država priznaje, a u njih ne spada samo Sputnjik V. Ograničenja se ne odnose i na lica mlađa od 18 godina, koja putuju u pratnji odrasle potpuno vakcinisane osobe, naznačeno je na sajtu Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Da biste otklonili sve dileme oko toga da li vam je i pod kojim uslovima dozvoljen ulazak u Švajcarsku, možete posetiti zvaničnu internet stranicu Travelcheck.

N1

Građanima Srbije od 1. marta ponovo je dozvoljen ulazak u Italiju, uz posedovanje odgovarajućih kovid dokumenata, objavilo je Ministarstvo zdravlja Republike Italije.

Za ulazak u Italiju iz Srbije potrebno je priložiti jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji u poslednjih 270 dana, potvrdu o preležanom kovidu-19 u prethodnih 180 dana, negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati. Od vakcina koje su dostupne u Srbiji, Italija priznaje Fajzer, AstraZeneku i Modernu.

Pre ulaska u Italiju neophodno je popuniti i obrazac za praćenje putnika – digital Passenger Locator Form (PLF), u digitalnom ili štampanom obliku. Deca mlađa od šest godina izuzeta su od obaveze da urade PCR ili antigenski test.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.