Škola je gotova, ali nije gotova: Nastavnicima kratak rok da sve privedu kraju

Vesti 06. jun 202320:02 8 komentara

Stigao je kraj školske godine za sve đake u Srbiji. Da li se i kako danas zaključuju ocene i na osnovu čega? Znaju li nastavnici koje preporuke ministarstva i Vlade treba da prate?

Poranio kraj školske godine dve nedelje. Vlada i Ministarstvo prosvete odlučili su pre samo pet dana da je tako najbolje za sve đake i nastavnike, nakon tragedije koja se desila 3. maja.

Međutim, kraj ne znači da će svi na raspust. Narednih dana ocene će se popravljati, danas se samo šalju predlozi roditeljima.

„Kao da je roditeljima potrebno da pošaljemo da nam daju saglasnost za ocenu koju je dete dobilo u toku ove školske godine. I postoji jedna preporuka u kojoj kažu da, ukoliko su ocene na „klackalici“, a ne preciziraju šta je „klackalica“, izađemo u susret roditeljima“, rekla je nastavnica biologije Snežana Romandić.

Nastavnica Romandić smatra da ministarstvo pokušava da izbegne eventualne pritiske, pa ih prebacuje na nastavnike, ali i na one koji treba da pređu na novu etapu obrazovanja i upišu srednju.

„Sada bi bio trenutak kada bi trebalo da se bavimo osmacima, ali zapravo mi pišemo eseje. Ja konkretno, noćas sam napisala 200 eseja na temu koje su moje preporučene ocene za ostale razrede jer je rok za to danas“, dodaje Romandić.

Srednjoškolci, kao i svakog poslednjeg dana škole, opušteni. Bar oni koji su ocenom zadovoljni. Šok je za nastavnike kojima je ostavljen kratak rok da sve privedu kraju.

„Ovo je prilično navrat-nanos urađeno i oseća se ta jedna atmosfera u školi da jeste tako. Mislim da nije u redu sada da nas ministarstvo primorava da mi te ocene delimo tako šakom i kapom, jer to prosto prema nekoj deci, koja su radila, nije fer. A da nikoga nećemo oštetiti, svakako da nećemo i svi imaju šansu da poprave ocene, naravno“, rekla je Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Odlukom da se nastavna godina ranije završi poslata je poruka deci i društvu da nam škola, u suštini, ne treba i još jednom je narušeno poverenje u obrazovni sistem, ocenjuje grupa univerzitetskih radnika, stručnjaka za obrazovanje, koja se oglasila saopštenjem.

„Donošenjem nepromišljenih odluka koje se stalno menjaju šaljemo poruku deci i mladima da ne mogu da se pouzdaju u nas odrasle da smo sposobni da upravljamo situacijom, što može dodatno da poveća njihov doživljaj nesigurnosti“, navodi se u saopštenju.

Dakle, rešenje nadležnih je da je škola gotova, ali da nije gotova. Ocene će se ipak popravljati u narednim danima, a biće organizovane i nastavne i vannastavne aktivnosti, poput nastave u prirodi i produženog boravka za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

U poslednja dva radna dana većina škola anketira roditelje i učenike da li će prisustvovati tim vannastavnim aktivnostima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare