„Školski“ primer govora mržnje: Kulturološkinja kaže – „tri decenije košmara“

Vesti 26. jun 202219:30 29 komentara

Ne stišavaju se reakcije na snimak završne priredbe učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" iz Novog Sada, na kojoj je desetogodišnjoj deci puštana pesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima. Nakon što je incident osudilo više organizacija i političkih partija, oglasilo se i resorno ministarstvo, koje je najavilo da će odgovornost za sporni događaj utvrđivati i republička i pokrajinska inspekcija.

Kada ga gledate bez tona, ovaj snimak zaista i izgleda kao školska proslava. Desetogodišnjaci plešu, formira se vozić, koji predvodi učiteljca. Učiteljica podiže ruke u vis, razgaljeni četvrtaci je prate i počinje refren.

Čak i onim potpuno neupućenim u žanr, refren će zazvučati poznato – upravo zbog teksta pesme u kojoj se iz stiha u stih nabrajaju mesta u kojima su počinjeni ratni zločini nad Bošnjacima. Sudeći po snimku, deluje kao da većina desetogodišnjaka toga nije svesna. Sudeći po izjavi direktorke škole – nisu znali ni učitelji.

Pročitajte još

„Pesme su sami birali i puštali učenici Ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči. Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta deca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju“, rekla je za Nova S direktorka škole „Vasa Stajić“ Zorica Đurić.

Direktorka škole Zorica Đurić prvo je rekla da je do incidenta došlo slučajno, a odgovornost pripisala deci i roditeljima. Naknadno je ipak odlučila da se ispita i odgovornost školskog kadra. Dan nakon što su se pojavili sporni snimci za jedan portal je izjavila da je pokrenut disciplinski postupak i da se neće oglašavati dok ne bude završen. Na naše pozive i poruke nije odgovarala.

Moraće uprava škole na neka pitanja ipak da odgovori, jer prema najavama resornog ministra, tamo uskoro stiže i republička i pokrajinska inspekcija.

„U sistem obrazovanja u Srbiji utkane su demokratske vrednosti i ministarstvo ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem“, rekao je ministar Branko Ružić.

Upravo suprotno od ministra na sistem obrazovanja gleda kulturološkinja Aleksandra Bosnić Đurić. Kaže da se dominantna nacionalistička ideologija reprodukuje i u školama, pre svega kroz istorijski revizionizam.

„Njima se bez obzira na njihove porodične kontekste koji su jako važni, ali i njima se putem sistema obrazovanja, putem škole, već usađuju te neke stereotipne matrice. Pa ćete tako vi doći do toga da oni već u školama uče da postoji nešto što su „naši“, da smo zapravo jedan kontinuirano ugroženi narod sa svih strana, podjednako i herojski i vi kad spojite te dve matrice vi zapravo dobijate stalnu potrebu da se neko brani od nekih neprijatelja, stalnu potrebu da se na pogrešan način glorifikuje istorija“, kaže ona.

Sve to dovodi, kaže Bosnić Đurić, do jednog „neveselog košmara“ koji traje još od devedesetih. Zato se, zaključuje, proslava u novosadskoj školi ne može posmatrati kao izolovani incident, nego kao očekivana posledica jedne iste, a dominantne, kulturne matrice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare