Skup Novog optimizma povodom 20 godina od ubistva Zorana Đinđića

Vesti 11. mar 202316:09 3 komentara
N1

U organizaciji pokreta Novi Optimizam na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu obeleženo je 20 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, skupu “Đinđić – optimizam i odgovornost” prisustvovali su građani, aktivisti, predstavnici akademske zajednice, demokratske opozicije, kojima su se obratili sociološkinja iz Zrenjanina Senka Jankov, profesor političkih nauka Čedomir Čupić, dok je glumac Igor Filipović podsetio na Đinđićeve reči.

Sa skupa je, dodaje se u saopštenju, poručeno da je Srbija bez Đinđića dve decenije ostavljena da luta u mraku, iz kojeg je pokušavala da izađe nakon sukoba devedesetih godina i okretanja leđa demokratskom svetu.

Pročitajte još

“Đinđić je bio sve drugačije, zato je naša odgovornost da sledimo njegov optimizam, a to je i naš optimizam za Srbiju u Evropi”, poručeno je.

Srbija sada stoji na trgu dr Zorana Đinđića i 20 godina nakon atentata postavlja pitanje da li ga se sećamo na pravi način i da li je nastavljen posao koji je on započeo, rekla je profesorka Jankov.

Kako je istakla, Đinđićev optimizam i iskrenost bili su vidljvi kada je počeo da se suočava sa posledicama diktatorskog režima Slobodana Miloševića. Jankov je istakla da su reforme na putu ka evropskoj Srbiji, tragično zaustavljeni ubistvom Zorana Đinđića, čime je Srbija renula unazad “u manipulaciju, korupciju, tradicionalizam”.

“Na nama je da tu baklju optimizma i vrednosti zapalimo još jednom, da je podelimo sa novim generacijama i da je uppotrebimo kao reflektor na autokratiju, laž i obmanu, manipulaciju i propaganda, da osvetlimo afere, politizovane institucije, proganjanja, pretnje i korupciju. Da osvetlimo medijski mrak zbog kojeg još uvek ne znamo ko je odgovoran za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, ko pali kola kritičarim režima po selima oko Zrenjanina, ko preti novinarima Danasa i zašto je Marko Vidojković morao biti sklonjen iz države da bi sačuvao svoj život”, poručila je Jankov.

Jankov je podsetila na reči Đinđića: „Etiku dobrih namera trebalo bi zameniti etikom odgovornosti za posledice. Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti“.

Na skupu posvećenom Zoranu Đinđiću, glumac Igor Filipović govorio je tekst iz predstave “Ubiti Zorana Đinđića”. Nakon skupa, položeni su venci i cveće na Trgu dr Zorana Đinđića.

Obeležavanje 20 godina od ubistva premijera Đinđića nastavljeno je u Klubu Zona, gde je održan interaktivni javni čas demokratije. Na tom času je profesorka sociologije Senka Jankov, sa svojim učenicima razgovarala o liku i delu Zorana Đinđića, njegovim idejama, zalaganjima i viziji.

“Sledeći primer Đinđića i njegovo ulaganje u društvo i državu, moramo stvoriti šansu i aktivno doprineti da svako u Srbiji ima bolju budućnost”, poručili su učenici zrenjaninske gimnazije.

Na ovom skupu emitovani su i inserti iz filma “Ima nade – dr Zoran Đinđić u Zrenjaninu”, autora Dušana Juvanina.

Izvor: Novi optimizam

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare