Kordon policije blokirao prilaz muralu Ratka Mladića, Vulin kaže – očuvan red

Vesti 09. nov 202119:21 > 10. nov 2021 00:47 215 komentara
N1

Nakon što su se okupili ispred Doma sindikata, aktivisti, građani, predstavnici NVO ali i opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović, krenuli su u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića na Vračaru, ali ih je blokirao kordon policije, javlja reporterka N1. Ubrzo potom došla je i jedna desničarska grupa, javlja reporter N1 koji dodaje da su skandirali Mladiću. Nedaleko od mesta dešavanja, kad su aktivisti već počeli da se razilaze, pojavio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji nije želeo da daje izjave za medije, samo je kratko prokomentarisao: "Sačuvan je javni red i mir, slobodno se krećite gradom". Interesantno je da je neko uspeo da ispred murala ostavi buket cveća, iako su postavljena bila dva kordona. Reporteri N1 snimili su i nekoliko marica Žandarmerije na Slaviji.

N1/ Jelena D. Petrović

Aktivisti su se kretali na putu ka muralu bez blokade saobraćaja, trotoarom. Krenuli su kada su im se priključile ranije danas privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović. One su puštene iz PU Vračar nešto pre 19h.

Nakon što je jedan od organizatora održao govor i nakon što su se aktivisti pripremali da napuste taj deo Vračara, pojavila se grupa desničara koja je skandirala Mladiću. Aktivisti su im u verbalnom prepucavanju uzvratili sa „fašisti“.

Kako javlja reporter N1, aktivisti navode da će se i dalje okupljati dok mural ne bude prekrečen. Oni kažu da nemaju nameru da probijaju kordone i rade slične stvari.

Nešto iza 21.30 polako su počeli da se razilaze.

Aktivistkinja Aida Ćorović koja je bila privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću, nešto ranije večeras je za Dnevnik N1 rekla: „Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima“.

Povezano:

Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gde su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista, dok su se okupljali ispred Doma sindikata.

Želimo da  iskažemo svoj protest ne samo ovim večerašnjim događajima, već opštim trendovima u društvu, naveo je za Dnevnik N1.

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano  pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Aktivisti su ispisali na papiru „mural mora pasti“.

Reporterka N1 prethodno je javila da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je videla jedan policijski kombi kod Doma sindikata, ali i, uz građane i aktiviste, i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS,  Nove stranke…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare