Skup protiv nasilja u Novom Sadu: Minut ćutanja 18 puta za ubijene

Vesti 11. maj 202319:18 8 komentara

Više stotina Novosađana okupilo se posle 18 časova na centralnom Trgu slobode na skupu "Sve mora da stane!". Kako su organizatori naveli, današnji skup je "poslednja opomena" vlastima jer sutra ističe rok za ispunjenje zahteva.

Maja Vasić iz lokalnog Građanskog pokreta Bravo zahvalila je građanima što su se odazvali pozivu na okupljanje po lošem, kišnom i vetrovitom vremenu, kakvo je danas u Novom Sadu.

Povezane vesti

„Ali, mi odavno živimo u lošem vremenu i nad nama su se odavno nadvili crni oblaci“, kazala je Vasić.

Dodala je da okupljeni građani traže da sve stane, ali je ocenila da „još ništa nije stalo“ i da su se na današnju šetnju odlučili tri dana posle prve upravo zbog toga.

„Koraci koje su vlasti preduzele nisu dovoljni, to je samo zamazivanje očiju i to nam ne treba. Treba nam da sve stane da bismo mogli slobodno da pustimo decu u škole i da ne strepimo na čijoj će policija biti strani“, kazala je Maja Vasić.

Građani su potom sa Trga slobode, preko Bulevara Mihajla Pupina, krenuli prema Varadinskom mostu i Keju žrtava racije.

Organizatori su najavili da će kolona na tom putu stati 18 puta i 18 puta održati minut ćutanja, kako bi odali poštu za 17 stradalih u masovnim ubistvima u Beogradu i okolini, koja su počinjena prošle sedmice. Osamnaesti minut ćutanja je bio za devojku koja je juče ubijena u Novom Sadu, navela je reporterka N1.

Građani će kod spomenika Porodica na Keju žrtava racije ostavljati lične stvari koje ih podsećaju na porodicu, da i tako odaju počast stradalima, najavili su organizatori.

Organizatori protesta „Sve mora da stane!“, koji se održavaju u više gradova u Srbiji, traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu mržnju i nasilje – TV Pink i Hepi TV, zatim hitno ukidanje rijaliti programa, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Zahtevaju i da se održi hitno zasedanje skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Organizatori protesta u Novom Sadu su Demokratska stranka, Građanski pokret Bravo!, Most solidarnosti, Narodna stranka, Omladinsko studentska akcija – OSA, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, SRCE, Stranka slobode i pravde i Zajedno.

Podršku im daju Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Nova – Da se struka pita, Europolis, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija i Zelena mreža Vojvodine.

Proteste je danas podržala i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Za sutra je protest „Neka sve stane“ u organizaciji dela opozicije najavljen u Beogradu, takođe u 18 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare