Skup solidarnosti u Novom Sadu: Vojvodina uz građane Ukrajine

Vesti 06. mar 202215:32 5 komentara
Dragan Gojić/Beta

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina organizovala je skup podrške građanima Ukrajine i protest zbog agresije Rusije na tu zemlju.

Pročitajte još:

„Najoštrije osudjujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivamo gradjane Vojvodine i Srbije da se solidarišu sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini, gradjanima Ukrajine i gradjanima Rusije koji protestuju protiv rata, zbog čega su izloženi odmazdi vlasti“, poručeno je sa skupa solidarnosti u Novom Sadu ispred spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku.

Na skupu je istaknuto da je podrška ukrajinskoj zajednici i snažna antiratna poruka Vojvodine, koja je kao zajednica različitih svesna kakvu pretnju po evropski sistem vrednosti predstavljaju hegemonističke politike.

Predstavnik Gradjanske Vojvodine Darko Šper rekao je da je Vojvodina posebno ugrožena kad zagospodare nacionalističke matrice, jer svaki nacionalizam predstavlja direktnu pretnju suživotu njenih brojnih nacionalnih zajednica.

„Zato je naša obaveza da danas iskažemo solidarnost sa vojvodjanskom ukrajinskom zajednicom čiji sunarodnici iz matične države u kolonama napuštaju svoju zemlju spašavajući živote. Vojvodina ne može da sedi na dve stolice. Ona je zajednica različitih i antipod nacionalističkih projekata. Vojvodina je utočište. Pokažimo to sada i gradjanima Ukrajine“, kazao je Šper.

Predstavnik ukrajinske zajednice Miroslav Hočak rekao je da je već oko million i po izbeglica napustilo Ukrajinu i pozvao gradjane Vojvodine i Srbije da se uključe u humanitarne akcije pomoći ljudima koji su bili primorani da napuste svoje domove.

„Ukrajinska disjapora se aktivirala da pomogne gradjanima Ukrajine i Nacionalni savet Ukrajinaca organizuje prikupljanje pomoći. Pozivam vas da se priključite toj akciji. Hvala svima koji nas podržavaju“, kazao je Hočak.

Olivera Radovanović iz Gradjanske Vojvodine kazala je da ključna poruka skupa solidarnosti da se zaustavi rat.

„Ratu, ne! Dolazim iz porodice koja je ratovala protiv nacizama. Znam šta je nacizam. Putin laže, kaže da je napao Ukrajinu zbog nacizma! To je laž! Mi stojimo ovde da pokažemo da stojimo sa gradjanima Ukrajine i sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini. Ovo nije smelo da se dogovdi. Dole Putin! Smrt fašizmu“, kazala je ona.

Predstavnici ukrajinske zajednice na skupu su emotivno reagovali na poruke, a u znak solidarnosti sa svojim sunarodnicima su pevali ukrajinsku himnu.

Gradjansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju i Zelena mreža Vojvodine.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare