Skupština AKB – pljuštale ostavke, neki advokati završili i u Urgentnom

Vesti 05. jun 202119:18 > 19:23 20 komentara

Skupština Advokatske komore Beograda zvanično je zatražila povlačenje iz procedure nacrta Zakona o parničnom postupku. Ujedno je kompletno rukovodstvo te komore podnelo ostavke, pa je Vanredna izborna skupština za sve funkcije u Advokatskoj komori Beograda zakazana za 23. oktobar. Takav ishod dolazi kao obrt, pošto je predsednik AKB Jugoslav Tintor prethodno potpisao sporazum za Ministarstvom pravde o izmenama nacrta Zakona. Tim izmenama, međutim, većina beogradskih advokata nije bila zadovoljna, već su tražili povlačenje čitavog predloga. Nakon sednice se dogodio i incident.

Pre nego što je podneo ostavku, predsednik advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor rekao je da je u pregovorima sa ministarstvom uspeo da izdejstvuje povlačenje tri najspornije tačke zakona – odustalo se od retroaktivnog važenja, zatim od toga da je sudska taksa uslov za podnošenje žalbe, kao i da se „E sud“ ne primenjuje na advokaturu obavezujuće.

Povezane vesti

„Imajući u vidu da je, a mislim da to niko neće reći da nije tačno, ceo Nacrt zakona loš i pogrešan, da je tehnički loše odrađen sa više od 137 loših normi, da je bespredmetno pokušavati da se popravi takav Nacrt zakona. Pogotovo što je predložen na ovako podmukao način sa pokušajem da se podvali i advokaturi i građanima“, rekao je Dragoslav Ljubičanović, član Upravnog Odbora Advokatske komore Beograda.

Poprište mnogih dramatičnih zasedanja u prošlosti, velika dvorana Sava centra, postala je scena i za obračun u Advokatskoj Komori Beograda. Skupština tog udruženja počela je oštrim sukobom. Grupa advokata bila je nezadovoljna što je predsednik komore Jugoslav Tintor prihvatio sporazum sa Ministarstvom pravde o novom Zakonu o parničnom postupku.

„Svakako je neslaganje vezano za metod kojim se krenulo u ostvarenje zahteva advokature. Smatram da taj put nema strateško opravdanje, da nema drugi treći i četvrti korak i da nije postavljeno na način koji podrazumeva istinsku odgovornost u slučaju neuspeha tog puta. Vi morate da imate opciju: Šta ako vaš zahtev ne prođe“, zapitao je Tintor.

Posle Tintorove, usledile su i ostavke zamenika predsednika komore Veljka Delibašića, zatim i sekretara Upravnog Odbora Dragoslava Ljubičanovića, kao i svih članova UO, pa je zakazana vanredna izborna Skupština 23. oktobra.

Kako saznaje N1, posle skupštine AKB ispred jednog kafića došlo je do incidenta između dvojice advokata. I Čedomiru Kokanoviću i Aleksandru Cvejiću je, kako saznajemo, ukazana pomoć u Urgentnom centru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare