Skupština o izveštaju EK: Samo nek je bolje nego 2012.

Vesti 28. dec 202019:29 0 komentara
Ana Brnabić Jadranka Joksimović Skupština Srbije Izveštaj Evropske komisije
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Narodna skupština raspravlja o zaključcima povodom izveštaja o napretku Srbije koji je objavila Evropska komisija. U zaključcima se konstatuje da je neophodno ubrzati reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i da je neophodan snažniji politički dijalog, posebno između vlasti i opozicije. Rasprava je bila napeta samo u jednom momentu, tačnije u trenutku kada je reč imao ovlašćeni predstavnik jedine opozicione poslaničke grupe u sali.

Ono što Skupština treba da usvoji kao tekst, još jednom se sasvim razlikuje od onoga o čemu se zapravo raspravlja u sali. U zaključcima Skupština konstatuje brojne probleme u oblasti vladavine prava i poziva Vladu na promene, dok u raspravi dominira narativ kako je sada stanje bolje nego 2012.

Tako je predsednica Vlade Ana Brnabić zaključila: „I jasno i glasno da kažem da su izborni uslovi ove 2020. godine bili mnogo bolji nego na primer 2012. Da je sloboda medija 2020. neuporediva. Da je to nebo i zemlja.“

Kada je reč o situaciji u medijima, što je EU posebno kritikovala, premijerka kaže da su promene već počele.

Izvinjenje medijima zbog Vukosavljevića

Ana Brnabić se izvinila i rekla da nova ministarka kulture Maja Gojković neće tužiti medije i novinare poput njenog prethodnika Vukosavljevića.

„Da je sa veb stranice skinula sva ona saopštenja kojima se prethodno ministarstvo raspravljalo sa medijima što nije bilo primereno i ja kao predsednica Vlade dugujem izvinjenje za to“, rekla je premijerka.

Kao i obično premijerkin govor pratili su sporadični aplauzi poslanika vladajuće većine. Jedini koji se suprotstavio bio je, takođe uobičajeno, Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka.

„Srbija nikada nije sprovela obavezu donošenja novog krovnog zakona o manjinskim zajednicama. To konstatuje ovaj izveštaj“, podsetio je Imamović.

Međutim, predsednica Vlade insistirala je da to o čemu govori poslanik Imamović ne stoji u izveštaju.

Brnabić: Recite mi na kojoj strani piše u izveštaju da su Bošnjaci u Srbiji diskriminisani?

Imamović: Nisam u školi, niti ste vi učiteljica.

Imamović „uvredio“ ministarku

Još žustrijie je postalo ka da je reč uzela ministarka evrointegracija Jadranka Joksimović.

Joksimović: Pa, molim Vas! Mi kad smo otvarali po tri ili četiri poglavlja godišnje, kritika je bila: „Nema veze, nije bitno da ih otvorimo, nego da ih zatvorimo“. A ako ne otvorimo nijedno: „Zašto nismo otvorili nijedno?“ Pa, to je tako skučen doživljaj evropskih integracija!

Imamović: Uvažena ministarko, razumem vaš žar, ali nema potrebe da vičete na nas. Ipak, vi ste ovde gost, a mi smo domaćini.

Dačić: Ona to tako svima.

Međutim, poslanik Imamović nije ni naslutio da je nešto drugo naljutilo ministarku.

„Vi ste mene uvredili i mizogino se obratili jer ste mi rekli da sam ministarka. Ja nisam Nušićev lik i nisam ministarka, već sam ministar“, poručila je Joksimović.

Očekuje se da će zaključci biti usvojeni sutra u toku dana. I to će biti poslednja aktivnost poslanika u 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!