Skupština slobodne Srbije: Kurirov nasrtaj na slobodu medija

Vesti 13. avg 202113:59 1 komentar
privredni sud
N1

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da veruje da cilj tužbe koju je list "Kurir" podneo pred Privrednim sudom u Beogradu protiv četiri medija i jedne nevladine organizacije nije i ne može biti zaštita poslovnog ugleda lista, već je reč o "provladinom nasrtaju na slobodu medija i slobodu mišljenja, uz zloupotrebu pravosuđa".

„Tragikomično je to što tabloid ‘Kurir’, koji je dugo već, prema brojnim analizama i izveštajima Saveta za štampu i drugih relevantnih organizacija, korifej nečasnog i neprofesionalnog novinarstva, nekoga optužuje da mu narušava poslovni ugled, i traži naknadu štete od čak 11 miliona dinara„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da taj list sam sebi svakodnevno ugrožava i poslovni i svaki drugi ugled, i po nalazima struke, kontinuirano i uporno krši etičke standarde profesije, izveštava podanički, u korist režima, i koristi govor mržnje protiv onih koje proglasi neprijateljem društva.

Skupština slobodne Srbije podsetila je da je list „Kurir“ u prošlosti „sam priznavao da je, u dogovoru sa Vučićevim režimom, dramatično obmanjivao građane Srbije“.

„Kurir“ se ovom tužbom pridružio firmama bliskim Vučićevim režimu koje u proteklom periodu zasipaju tužbama nezavisne medije po celoj zemlji, tražeći basnoslovne naknade štete zbog navodne povrede ugleda, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija smatra da se te tužbe mogu okarakterisati kao „slapp“ tužbe, koje imaju za cilj da pred tužene postave komplikovane i skupe sudske procese koje bi ih obeshrabrili da slobodno i kritički izveštavaju, pa čak i ugrozili njihovo postojanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare