Skupština slobodne Srbije: Pohlepan gest vlasti

Vesti 07. jun 202113:572 komentara
N1

Uslovljavanje sudske zaštite prava građana hitnim plaćanjem sudskih taksa, pod pretnjom nepovoljnog okončanja postupka, necivilizovan je, neustavan i pohlepan gest vlasti prema građanima Srbije, saopštila je Skupština slobodne Srbije povodom nacrta Zakona o parničnom postupku.

U saopštenju se navodi da je ministarka pravde sa Advokatskom komorom Srbije potpisala sporazum o povlačenju uslovljavanja sudske zaštite plaćanjem taksi, a navodno, biće povučene i odredbe o retroaktivnom dejstvu zakona, koje nisu ni smele ugledati svetlost dana, zato što su suprotne Ustavu.

„Uvođenje javnog beležništva i izvršitelja plaćaju građani, a ne država iz budžeta koji stvaramo svi mi. Sada vlasti pokušavaju da građane još više opterete, iako se sudije, javni tužioci i ostali u pravosuđu plaćaju iz našeg budžeta“, dodaje se u saopštenju.

„Vlast je nameravala da okonča veliki broj sudskih postupaka bez pravične rasprave o pravima i obavezama stranaka, na teret onih koji nemaju novca za sudske takse. Zapamtićemo ovaj njihov, za sad, zaustavljeni pokušaj“, navode iz Skupštine slobodne Srbije.

Komentari

Vaš komentar